WILLIAM MAKEPEACE THACKERAY

1

 

William Makepeace Thackeray (n. 18 iulie 1811 – d. 24 decembrie 1863) a fost un romancier englez victorian. Este cunoscut, în special, pentru capodopera sa „Bâlciul deșertăciunilor”.

Romanul  are în centru povestea a  două tinere diametral opuse ca personalitate: Amelia Sedley şi Becky Sharp. Amelia este cea blândă, dulce, iubită de toți, deşi nu sclipitor de inteligentă sau impunătoare, iar Rebecca este construită cumva în antiteză, o tânără femeie ambiţioasă, deşteaptă şi dornică să-şi depăşească cu orice preţ condiţia de copil orfan şi sărac.

„Bâlciul deşertăciunilor”  este înţesat de intrigi şi de personaje fascinante, complexe şi interesante în putreziciunea lor, iar problemele şi valorile oamenilor contemporani acelei vremi sunt, parcă, de găsit şi în zilele noastre, în care banul este suprapersonaj, iar oraşul de pictat metaforic este mai actual că niciodată. Thackeray reuşeşte să picteze cu realism, aciditate –  şi compasiune, totuşi  – o lume care te absoarbe cu fiecare paragraf pe care îl parcurgi.

Frescă amplă și  realistă a societății domina romanul secolului trecut, dar tabloul zugrăvit în mod magistral de Thackeray impresionează prin lipa de menajamente față de semeni și un mesaj încărcat de cinism. În locul eroilor exemplari avem în față antieroi notorii, oameni ai mizelor mărunte, inși imorali și reduși, pe o scenă al cărei păpușar trage sfori numai de el văzute.

Opera aduce în lumină caractere şi trăsături ale căror trasee se îmbină şi se despart, formând reţeaua unui oraş subjugat de obsesia pentru lumesc – un bâlci al deşertăciunilor.

„Lumea e o oglindă care oferă fiecăruia reflecția propriului chip. Dacă te încrunți, se încruntă și ea înapoi spre tine; dacă râzi, devine și ea o companie veselă și plăcută. Așa că fiecare să aleagă ce vrea să fie”.

Muza virtuală

 

 

 

Surse bibliografice: Wikipedia, jocsecund.info, elefant.ro.

Sursa foto: victorianweb.org

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s