IRIS MURDOCH

dame-iris-murdoch-9418425-1-402

 

Dame Jean Iris Murdoch (n. 15 iulie 1919 – d. 8 februarie 1999), a fost o scriitoare și gânditoare irlandeză, cunoscută ca autoare sub numele de Iris Murdoch.

După ce a studiat literatura greacă și latină, istorie antică și filozofie la Somerville College din Oxford, Iris își va continua studiile de filosofie la Newnham College din Cambridge, unde frecventează lecțiile lui Ludwig Wittgenstein.

La izbucnirea celui de-al doilea război mondial, Iris Murdoch începe să lucreze pentru UNRRA, organizație ONU, care se ocupa de refugiați. Acest tip de muncă o va face să călătoreasca în diverse țări din Europa, ca Austria și Belgia. Șederea în Belgia, în particular, va fi fundamentală pentru cariera sa filozofică, acolo având ocazia să-l întâlnească pe filozoful Jean-Paul Sartre și, de asemenea, să-i citescă operele, opere care se găseau mai greu în Marea Britanie.

Din 1948 a predat filozofia la Universitatea din Oxford. A scris un studiu despre filozoful și scriitorul francez Jean Paul Sartre, Sartre Romantic Rationalist („Sartre, un raționalist romantic”, 1953).

Iris Murdoch s-a remarcat ca scriitoare încă de la primul său roman publicat, „Under the Net ”(„Prins în mreje”, 1954). Începe o lungă carieră literară: ea va scrie neîntrerupt până în anul 1995, când va descoperi că suferă de boala Alzheimer. La Oxford l-a întâlnit și pe cel care-i va fi soț, scriitorul și profesorul John Bayley, cu care s-a căsătorit în 1956.

Soțul său, care i-a stat alături pînă la sfârșit, o va aminti în două cărți: „Elegy for Iris” (1998) și „Iris and Her Friends”: „A Memoire of Memory and Desire ”(1999).

Inspirându-se din viața și boala sa, a fost realizat filmul „Iris”, bazat pe memoriile soțului ei. În film, rolul este interpretat de Kate Winslet (în tinerețe) și Judi Dench (la bătrânețe).

Romanele celebre, cunoscute cititorilor români, („Mașina de iubit, cea sacră și profană” – 1974, „Vlăstarul cuvintelor” – 1975, „Marea, marea” – 1978) abordează analiza stărilor și situațiilor tensionate, ilustrând ideea că, în ciuda unei aparente și iluzorii libertăți, oamenii sunt produsul interacțiunii cu semenii, pe fondul vieții impuse de mersul societății.

„Între a spune şi a face sunt multe perechi de pantofi tocite.”

 

Muza virtuală

 

Surse bibliografice: Wikipedia

Sursa foto: biography.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s