WOLE SOYINKA

wole-soyinka

Akinwande Oluwole Soyinka (n. 13 iulie 1934) este un scriitor nigerian, primul laureat african al Premiului Nobel pentru Literatură, premiu care i-a fost acordat în anul 1986. Academia suedeză a dorit să recompenseze astfel  „un scriitor care aduce în scenă, într-o vastă perspectivă culturală, îmbogăţită cu rezonanţe poetice, o reprezentare dramatică a existenţei”.

Scriitorul nigerian pledează pentru „decolonizarea şi africanizarea ştiinţelor din sistemul educativ sud-african”, fiind un militant activ în favoarea emancipării definitive a popoarelor Africii, consolidarea sistemelor democratice şi instaurarea unei justiţii fiabile în ţara lui de origine.

Reflecţiile sale filosofice şi politice, materializate în texte de o rară putere lirică, se fac simţite dincolo de continentul african. Poetul, dramaturgul şi activistul Wole Soyinka  a anunţat în 2016 că va părăsi Statele Unite în cazul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale. Scriitorul şi-a ţinut promisiunea şi s-a mutat de curând în Africa de Sud, unde Universitatea din Johannesburg i-a oferit un post de profesor, informează ziarul „Le Figaro”.

„Sunt împotriva construirii de ziduri, în special în sufletele oamenilor.”

Muza virtuală

 

 

Surse bibliografice: Wikipedia, adevărul.ro

Sursa foto: Silverbird Television

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s