PABLO NERUDA

ineruda001p1

Pablo Neruda (n. 12 iulie 1904 – d. 23 septembrie 1973), poet și om politic chilian, consul în Spania, Japonia, China. A fost ambasador la Paris. A primit premiul „Cununa de aur” a Reuniunii Internaționale a Poeților din orașul iugoslav Strunga; Premiul Internațional Lenin „Pentru întărirea păcii între popoare”, 1953; laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971.

Motivația Juriului Nobel la acordarea premiului a fost: „pentru opera lui, care, cu sufletul unei forțe elementare, dă viață destinului și viselor unui întreg continent .”

Pablo Neruda și-a descoperit de foarte tânăr aplecarea către literatură, primul său volum de versuri fiind publicat pe bani proprii în 1923, când poetul avea 19 ani. În paralel cu scrisul, Neruda a fost extrem de implicat în viața socială a țării sale, începând de foarte devreme o carieră diplomatică – a fost consul al Chile în India, Singapore, Birmania, Spania, Franța –, continuată cu funcția de senator și candidatura la președinție din partea Partidului Comunist, în care s-a înscris în 1945. Deși cariera și opțiunile sale politice sunt controversate, valoarea literară a volumelor sale este incontestabilă.

Venerat de unii şi contestat de alţii, admirat pentru extraordinara poezie pe care a scris-o şi criticat uneori pentru opiniile sale politice de stânga, considerat de Gabriel García Márquez drept cel mai mare poet al întregului secol XX şi inclus de Harold Bloom între cei douăzeci şi şase de scriitori esenţiali ai Canonului occidental, chilianul Pablo Neruda  rămâne, dincolo de orice controverse şi mai presus de dezbaterile de orice fel (şi chiar mai presus de Premiul Nobel care i-a fost acordat), un scriitor de vocaţie şi un creator veritabil, a cărui artă a influenţat în mare măsură literatura de limbă spaniolă (si nu numai!) din ultima jumătate de veac.

Consacrarea naţională şi internaţională  îi va fi adusă de volumul publicat în 1924, „Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare”. Tema majoră a liricii de început a lui Pablo Neruda este iubirea. Însă inventivitatea scriitorului e uluitoare, el reuşind să dea unei problematici vechi de când poezia de pretutindeni nu numai o tonalitate specifică, ci şi o dimensiune cosmică şi o intensitate de-a dreptul mistică, rareori atinse în lirica universală.

„În jurul anului 1925, în poezia Americii Latine, s-a auzit un glas cumplit, distrugător : cel al poetului chilian Pablo Neruda. După Rubén Darío, el este poetul care merită să aibă cea mai mare circulație continentală. În poezia lui Neruda, poet fundamental, se revarsă, ca într-un fluviu enorm, multe din coșmarurile unei epoci disperate, scindate, convulsionate. Ca într-un mare curs de apă tropical, în el se contopesc fluturele și calmanul, putreziciunile nopții și parfumul zorilor. Dar sub valurile acestei ape curgătoare continuă să existe o viață subterană și gregară, nocturnă, plină de mâl și rădăcini.” (Mariano Picón Salas)

„Pot să scriu versurile cele mai triste-n noaptea asta.

Să scriu, de pildă: „noaptea-i înstelată
şi tremură sub gheaţă, în depărtare, aştri.”

Vântul nopţii se roteşte prin ceruri şi cântă.

Pot să scriu versurile cele mai triste-n noaptea asta.
Da, am iubit-o şi, uneori, şi ea m-a iubit.

În nopţi precum aceasta am avut-o în braţele mele.
Şi sub cerul fără margini am sărutat-o de atâtea ori.

Ea m-a iubit şi, uneori, şi eu am iubit-o.
Cum să nu fi iubit nemişcarea marilor săi ochi! (…)

N-o mai iubesc, e adevărat, dar cât am iubit-o!
E atât de scurtă dragostea şi-atât de lungă uitarea!

Pentru că în nopţi ca aceasta am avut-o în braţele mele,
Cu această pierdere sufletul meu nu se poate-mpăca.

Chiar dacă aceasta e ultima durere din pricina ei
şi-acestea ultimele versuri pe care le mai scriu.”

 

Muza virtuală

 

 

 

Surse bibliografice: Wikipedia, revistacultura.ro

Sursa foto: A Buddhist Library

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s