Ann Radcliffe (n. 9 iulie 1764 – d. 7 februarie 1823) a fost o scriitoare engleză, considerată pionieră a romanului gotic.
Romanul gotic e o constantă a literaturii engleze încă din 1764, când Horace Walpole a publicat „Castelul din Otranto”, scriere amendată neîncetat de numeroși critici pentru senzaţionalismul ei, pentru accentele melodramatice și pentru aplecarea spre supranatural.
A scris mai multe romane de groază și mister, cu implicații sociale, în care elementele romantice se îmbină cu cele realiste. Cel mai cunoscut este „Misterele din Udolpho” – 1794, urmat de precum „Castelele lui Athlin şi Dunbayne”, „ O poveste siciliană”, „Povestea pădurii”, „ Italianul”, „Gaston de Blondeville”, fiind, alături de Horace Walpole, cu al său Castel din Otranto, unul din părinţii fantasticului englez.
Literatura gotică, văzută ca mișcare distinctă, a fost o dezamăgire pentru idealiștii poeţi romantici, întrucât personajul sentimental zugrăvit de Ann Radcliffe – de pildă – nu putea transcende în realitate.
Chiar dacă opera fantastică pare una strict individuală (o viziune autentică nu poate fi decât una originală, unică) se pot stabili trasee de continuitate ale operei fantastice dintre cele mai neaşteptate. Astfel , Anne Radcliffe îl va influenţa pe Matthew Gregory Lewis în „Călugărul”, unul dintre cele mai izbutite romane gotice.
„ O minte bine educată este cea mai bună linie defensivă în calea viciilor contagioase şi a răutăţilor. Mintea goală este mereu în căutarea unei forme de a se elibera şi e mereu gata de a plonja în eroare, pentru a scăpa din calvarul stării de repaus.”
Muza virtuală
Surse bibliografice: Wikipedia, lucianstrochi.ro, cpsfa.ro
Sursa foto: Wikipedia