ROBERT HEINLEIN

MV5BNjk2YWZkODktM2E0OS00ZWUzLWEzMTgtMWYxYzhkZmE3MWIxXkEyXkFqcGdeQXVyNDUzOTQ5MjY@._V1_UY317_CR45,0,214,317_AL_

Robert A. Heinlein (n. 7 iulie 1907 – d. 8 mai 1988) a fost un scriitor american de science-fiction. Deseori numit „decanul scriitorilor de science fiction”, a fost unul dintre cei mai populari, influenți și controversați autori ai genului. El a stabilit standardul pentru plauzibilitatea științifică și a ajutat la creșterea nivelului literar al genului, fiind unul dintre primii scriitori de science fiction publicat în revistele mainstream (de exemplu, lucrări scrise de el au apărut la sfârșitul anilor ’40 în „The Saturday Evening Post”). A fost unul dintre cei mai bine vânduți scriitori de science fiction timp de multe decenii și, alături de Isaac Asimov și Arthur C. Clarke, a fost cunoscut ca făcând parte din triada cea mai valoroasă de science fiction.

Heinlein a abordat în mod repetat anumite teme sociale: importanța libertății individuale, obligațiile pe care le au oamenii față de societățile în care trăiesc, influența religiei organizate asupra culturii și formei de guvernământ, precum și tendința societății de a reprima nonconformismul. El a examinat și legătura dintre dragostea fizică și cea emoțională, explorând diferite structuri familiare neortodoxe și speculând pe seama influenței pe care călătoriile spațiale o pot avea asupra obiceiurilor culturii umane. Tehnicile folosite în abordarea acestor teme a dat naștere la opinii divergente asupra genului de puncte de vedere care sunt expuse prin intermediul SF-ului.

De-a lungul vieții, Heinlein a publicat 32 de romane, 59 de povestiri și 16 antologii. Opera sa a stat la baza a patru filme (scenariul unuia dintre ele fiind scris chiar de Heinlein), două seriale de televiziune și a unui joc. Heinlein și-a încheiat romanele pentru tineret cu „Infanteria stelară” (1959), o operă controversată constituind răspunsul său personal la gestul stângii de a-i cere președintelui Dwight D. Eisenhower să oprească testele nucleare în 1958.

„Infanteria stelară” este o poveste despre maturizare, datorie, spirit civic și rolul armatei în societate. Cartea portretizează o societate în care dreptul de a candida se câștigă demonstrând dorința de a plasa interesele societății deasupra celor personale, cel puțin pentru o vreme și adesea în circumstanțe oneroase, în serviciul guvernului; în cazul protagonistului, această dorință a fost demonstrată prin intermediul serviciului militar.

Heinlein a câștigat premiul „Hugo” pentru patru dintre romanele sale; pe lângă asta, la cincizeci de ani de la publicarea lor, trei dintre operele sale au fost recompensate retroactiv cu același premiu, acordat pentru perioada în care distincția nu exista. El a obținut și primul premiu „Grand Master”, oferit de Science Fiction Writers of America pentru întreaga activitate.

„ Femeile şi pisicile fac întotdeauna doar ce le place. Bărbaţii şi câinii ar trebui să accepte şi să-şi vadă de treaba lor.”

 

Muza virtuală

 

Surse bibliografice: Wikipedia

Sursa foto: IMDb

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s