HARALAMB ZINCĂ

Haralamb Zinca, hotnews.ro

Haralamb Zincă, pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman, (n. 4 iulie 1923 –  d. 24 decembrie 2008) a fost un autor de romane polițiste și cărți-document.

Din mărturisirile scriitorului, aflăm că „la nici 22 de ani, am fost unul dintre acei evrei din România care au luptat în cel de-al doilea război mondial…”

A absolvit Școala de Literatură și Critică Literară „Mihai Eminescu” (1950-1951). A lucrat ca redactor-șef adjunct la revistele „Tânărul scriitor’” și „Luceafărul”, redactor la „Viața românească”, secretar responsabil de redacție la „Gazeta literară” (1962-1966) și director al Casei Uniunii Scriitorilor.

Este autorul a peste 50 de cărți polițiste și de spionaj, fiind laureat cu Premiul Asociației Scriitorilor din București (1971) – pentru cartea „Și a fost ora H” (Editura Militară, București, 1971) – și cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1976).

Haralamb Zincă ne-a lăsat aproape 50 de romane polițiste și de spionaj, jurnale de front și cărți de cercetare istorică. Autorul  şi-a câştigat popularitatea cu proza poliştistă şi de spionaj, în care combină problematica socială cu cea a creaţiei, aventura fiind exemplificarea epică a ideii.

În urma cu douăzeci de ani, am aflat „gustul” literaturii polițiste și de spionaj, am trăit acel mod de lectură cu sufletul la gură, încordare și nerăbdarea de a citi deznodământul surpriză, citind „Moartea vine pe bandă de magnetofon”.  Subiectele și intrigile romanelor lui Haralamb Zincă „explodează” de un   fond epic în care, dezlegarea aventurii stă alături de scrierea ei, autorul fiind detectiv ori chiar personaj.

Iată câteva titluri care ar merita citite în vacanță: „ Taina cavalerului de Dolenga”, „Moartea vine pe banda de magnetofon”, „ Ceasurile sfântului Bartolomeu”, „ Un glonte pentru rezident”, „ Toamna cu frunze negre (Pe urmele agentului B-39)”, „ Anotimpurile mortii (Pe urmele agentului B-39)”, „ Eu H. Z., aventurierul”.

 

Muza virtuală

 

 

Surse bibliografice: Wikipedia, Dicționarul biografic al literaturii române – Aurel Sasu.

Sursa foto: metropotam.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s