ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

980985b0729fdfe27e2289ec70359f84

Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry (n. 29 iunie 1900 – d. 31 iulie 1944) a fost romancier, eseist și reporter francez, aviator căzut pe frontul antifascist.

Primele sale romane, „Curierul de Sud“ – 1929 și  „Zbor de noapte“, distins în 1931 cu Premiul Femina, sunt dovada experienței de aviator și se remarcă prin descrierea unor situații periculoase (risc de prăbușire, singurătatea la mare înălțime etc.).

Operele ulterioare, „Pământul oamenilor“, premiat în 1939 de Academia Franceză cu Marele Premiu al Romanului  și „Pilot de război“ – 1942, redau filosofia de viață împregnată de umanism a lui Antoine de Saint-Exupéry.

Notițele sale, făcute cu ocazia misiunilor de luptă din timpul războiului, au fost reunite și publicate postum sub titlul „Citadela“ – 1948. Alte opere ale lui Antoine de Saint-Exupéry sunt: „Scrisori către un ostatec“ – 1943, „Să dai un sens vieții“ –  1956. Toți biografii săi arată că aviatorul și scriitorul Saint-Exupéry era pasionat și de știință. Aprofunda teoria cuantică, principiile entropiei. Citea filosofie, cu sentimentul că este învecinată cu știința.

Această filosofie care arată marea înțelegere și dragoste pentru oameni va naște bijuteria literară numită   „Micul Prinț”, în 1943. Având deviza: „Numai cu inima poți vedea bine, lucrurile esențiale rămân ascunse ochilor“,  „Micul Prinț” este povestea  unui mic locuitor aflat pe o planetă minusculă, care  pornește într-o lungă călătorie prin lume, să caute adevăratul sens al vieții. În cursul peregrinărilor sale, ajunge să-și dea seama că pentru a fi fericit „ajunge să te gândești că undeva, printre milioane de stele, există ființa iubită“ iar ceea ce conferă un sens existenței sunt relațiile dintre oameni, care implică și responsabilitatea fiecăruia pentru soarta celorlalți.

„Micul prinț” este a patra cea mai tradusă carte din lume și a fost votată drept cea mai bună carte a secolului XX în Franța. Tradusă în mai mult de 250 de limbi și dialecte (precum și în Braille), vânzându-se aproape două milioane de copii anual, cu un total de vânzări de peste 140 de milioane de copii în toată lumea, a devenit una din cele mai bine vândute cărți publicate vreodată. În anul 2003, un mic asteroid a primit numele „Micul Prinţ”.

La o primă vedere, „Micul Prinț” poate să ofere falsa impresie că este o carte dedicată  copiilor. În realitate, este un tezaur de înțelepciune sub forma unor parabole din care aflăm adevărul despre iubire, prietenie, iubire…

„Copiilor le cer iertare că am închinat această carte unui om mare. Am un motiv serios: acest om mare e cel mai bun prieten, din câţi am eu pe lume. Mai am un motiv: acest om mare poate să priceapă totul, chiar şi cărţile pentru copii. Am şi al treilea motiv: acest om mare trăieşte în Franţa, unde suferă de foame şi de frig. Are multă nevoie de mângâiere. Dacă toate motivele înfăţişate nu sunt de ajuns, ţin ca această carte s-o închin atunci copilului de odinioară, pentru că şi acest om mare a fost cândva copil. Toţi oamenii mari au fost cândva copii. (Dar puţini îşi mai aduc aminte.)”

 

Muza virtuală

 

Surse bibliografice: Wikipedia

Sursa foto: Pinterest

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s