GEORGE ORWELL

George-Orwell

George Orwell  (n. 25 iunie 1903 – d. 21 ianuarie 1950) a fost un scriitor englez, comentator la radio BBC, editorialist și reporter.  A luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniștilor. A scris romane, eseuri și critică literară.

Numele lui George Orwell este legat de faimoasele  romane satiră în care atacă totalitarismul: „Ferma Animalelor” -1945 și „O mie nouă sute optzeci și patru” -1949. În romane se regăsește simpatia autorului față de cei de centru-stânga, fără a îmbrățișa însă ideologia comunistă, pe care o și critică într-o formă cât se poate de radicală.

„Ferma animalelor” este un roman distopic, o satiră sub forma unei fabule a revoluției comuniste din Rusia. Cartea, puternic influențată de experiențele sale din timpul Războiului Civil Spaniol, e o satiră a stalinismului și a revoluției roșii. Pentru că Rusia era aliata Marii Britanii, lui Orwell i-a fost destul de greu să publice o asemenea carte. Orwell a făcut sugestia ca traducerea în franceză a titlului să fie „Union des républiques socialistes animals”, amintind de numele francez al Uniunii Sovietice.

Cartea i-a supărat pe foarte mulți prieteni cu convingeri de stânga, inclusiv pe fostul său editor, Victor Gollancz, care i-a respins-o. Publicată în 1945, „Ferma animalelor” a ajuns în scurt timp una din cele mai populare cărți din Marea Britanie.

Acțiunea romanului „O mie nouă sute optzeci și patru”  are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitarist al Oceaniei. „O mie nouă sute optzeci și patru” a imprimat foarte mulți termeni și idei în cultura contemporană, și mai ales în limba engleză, de exemplu „Fratele cel Mare”, dubla gândire, poliția gândirii, Soceng. „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul „Orwellian” este folosit pentru a descrie acțiunile și organizațiile Oceaniei.

Principala figură a romanului, Big Brother (în limba română: „Fratele cel Mare”), a devenit o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar, precum și a reducerii libertăților. În 2005, publicația „Time” a clasat romanul 1984 în lista celor mai bune romane și nuvele englezești din 1923 până în acel an.

Romanul descrie o Mare Britanie posterioară unui război nuclear ipotetic dintre Est și Vest, care ar fi avut loc în anii ’50, în care s-a instaurat un regim de tip totalitar foarte inspirat din ceea ce a fost stalinismul și din anumite elemente ale nazismului. Libertatea de expresie ca atare nu mai există. Toate gândurile sunt minuțios supravegheate, iar imense afișe, care tronează pe străzi, indică tuturor că „ Big Brother is watching you” („Big Brother stă cu ochii pe tine”).

„Un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători, nu este victimă, ci complice.”

 

Muza virtuală

 

Surse bibliografice: Wikipedia

Sursa foto: Counter-Currents Publishing

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s