ERICH MARIA REMARQUE

Erich_Maria_Remarque1

Erich Maria Remarque (n. 22 iunie 1898 – d. 25 septembrie 1970) este unul dintre cei mai cunoscuți și populari autori de literatură germană din secolul al XX-lea. Multe din operele sale au fost ecranizate de-a lungul timpului.

În anul 1931, E. M. Remarque a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace pentru romanul să „Nimic nou pe Frontul de Vest” ( 1929), în care descrie o imagine realistă a armatei germane și a ororilor războiului. Asociația Ofițerilor Germani (Deutscher Officier-Bund) a protestat contra acestei propuneri, susținând că romanul este o ofensă gravă adusă armatei germane și soldaților germane. Tot în 1931 Remarque a fost nominalizat  și pentru Premiul Nobel pentru Literatură.

Preocupat de literatură și filosofie, scrie versuri și proză. Spre sfârșitul anului 1920 se angajează ca editor de ziar în Osnabruck, apoi în Hanovra si Berlin, colaborând în acest timp cu articole la mai multe publicații. Romanul de debut, „Taraba de vise”, apărut în 1920, a fost un eșec.

O parte din opera lui Remarque nu a rezistat cenzurii, impuse atunci de naziștii veniți la putere din 1933. Un exemplu este romanul „Soroc de viață, soroc de moarte” (1954).

Romanele cunoscute și apreciate de cititorii români sunt: „Nimic nou pe Frontul de Vest” (1929), „Arcul de triumf” (1945), „Soroc de viață și soroc de moarte” (1954), „Obeliscul negru” (1956) și „Zeii sunt singuri” (1961).

„Zeii sunt singuri”…  A trai ca si cum ziua de mâine nu ar mai exista. Poate singura soluție când știi că ai o boală gravă, care te poate omorî. Întâmplarea a făcut să citesc această carte acum 20 de ani, când eu însămi mă îmbolnăvisem grav, exact ca în carte…  Când  cartea și spaimele mele mă obligau să răspund la întrebări pe care nu vrei să ți le pui.  Cum e mai bine? Să trăiești din plin, să nu irosești nicio clipă, ori să fii prudent, cumpătat,  sperând la o viață cât mai lunga?…

Poate că atunci a fost momentul  în care am înțeles puterea vindecătoare a cărților, a unei cărți…

„Se spune că primii 70 de ani din viaţă sunt cei mai grei. În continuare, totul merge ca pe roate.”

 

Muza virtuală

 

Sursa foto: Wikipedia

Surse bibliografice: Wikipedia, artline.ro

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s