HARRIET BEECHER STOWE

descărcare

 

Harriet Beecher Stowe (14 iunie 1811 – 1 iulie 1896) a fost o aboliționistă și scriitoare americană. Celebrul roman al autoarei, „Coliba unchiului Tom” (1852) înfățișează viața african-americanilor sub sclavie; romanul a fost foarte bine primit în SUA și Anglia dar și-a atras ura celor din sudul Statelor Unite care erau în favoarea sclaviei. Când a întâlnit-o pe Stowe, Abraham Lincoln i-a spus: „Deci aceasta este mica bătrână ce a început acest nou război!”

Romanul „Coliba Unchiului Tom” a fost publicat ca un foileton în revista aboliționistă „National Era”, începând cu 1851, timp de 40 săptămâni, iar, odată cu trecerea anilor, a devenit cel mai de succes roman american al secolului XIX. Prima ediţie a romanului „Coliba unchiului Tom” a fost publicată pe 20 martie 1852 într-un tiraj de 5.000 de exemplare.

Femeia care a schimbat cursul istoriei a dovedit cum literatura, o carte, cuvântul scris poate influența evenimente și poate schimba mentalități.

Fiică de preot și soție a unui profesor, Harriet Beecher Stowe era o persoană profund credincioasă, neacceptând ideea ca sclavia și creștinismul ar putea fi compatibile. Scriitoarea mărturisea că ideea romanului a fost inspirată de Dumnezeu și bazată pe fapte reale.

„Unchiul Tom”  a câștigat inima americanilor din statele nordice și, mai mult sau mai puțin, a facilitat formarea punctelor de vedere contradictorii, care vor duce la izbucnirea războiului civil, iar, odată cu el, la sfârșitul sclaviei.

Fiecare pagină a romanului dezvăluie viața grea a oamenilor negri din America, fiecare rând  reprezintă o incriminare a sclaviei. Într-o societate în care suferința și lipsa oricărui drept sunt singurele opțiuni ale sclavilor negri, „unchiul Tom” oferă lecția de bunătate și dragoste necondiționată.

.

Muza virtuală

 

Sursa foto: AmericanCivilWar.com

Surse bibliografice: Wikipedia, ziare.com, „Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s