ANNE FRANK

Anne-Frank

Annelies Marie „Anne” Frank (n. 12 iunie 1929 – d. martie 1945) a fost o fată evreică germană, care și-a pierdut cetățenia germană în exilul olandez și care a căzut victimă genocidului nazist din cel de-al Doilea Război Mondial. Este cunoscută datorită jurnalului pe care l-a ținut în ascunzătoarea din Amsterdam, înainte de a fi arestată.

Jurnalul, publicat după război de către tatăl ei, care supraviețuise, este considerat un document istoric al Holocaustului, autoarea devenind o figură-simbol a victimelor naziștilor.

Anna Frank  nu a fost scriitoare. Azi o percepem ca pe o „promisiune” devenită celebră. Ascunsă împreuna cu familia și câțiva cunoscuți timp de doi ani, într-o încercare disperată de a nu ajunge deportați într-un lagăr de concentrare, Anna Frank scrie. Scrie un jurnal al căutării propriei identități, al evadării dintr-un domiciliu impus, descrie oameni, relatează întâmplări, mărunte evenimente ale fiecărei zile petrecute în claustrare și clandestinitate, se dovedește fină observatoare psihologică, toate astea, respirând „prin crăpătura unei ferestre închise”.

Este un jurnal al disperării, din care, tinerețea și dorința de viață transpar, lasând să se ghicească speranța. Anne visează, plânge, râde, este o adolescent care își face planuri, vrea să afle, să descopere lumea,  învață limbi străine. Anna visează: își dorește să ajungă o jurnalistă de renume, o scriitoare.

Nu știu dacă cineva a făcut un film după această carte. Nici nu aș vrea să știu. Pentru că nu este o poveste cu „happy-end”.

În 4 august 1944, nu mult dupa debarcarea Aliaților în Normandia, când finalul recluziunii părea foarte aproape, Anne și ceilalți șapte locatari vor fi arestați și apoi  deportati cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu excepția lui Otto Frank, tatăl Annei, toți vor muri. Anne și sora ei se sting de tifos la Bergen-Belsen in februarie sau martie 1945. Eliberat din lagarul de la Auschwitz, tatăl Annei va publica și va face cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale.

„Hârtia este mai răbdătoare decât oamenii”. „Nu numai că n-am mai scris niciodată, dar cred că mai târziu nici eu, nici altcineva nu va fi interesat de efuziunile unei școlărițe  de treisprezece ani.” Aici te-ai înșelat, Anna Frank! Din 1947, când s-a publicat pentru prima oară, „Jurnalul Annei Frank”a fost tradus în peste 65 de limbi. S-a vândut în întreaga lume în peste 30 de milioane de exemplare. Jurnalul și destinul tău sunt cunoscute lumii întregi, iar tu ești acum simbolul milioanelor de victime ale unui război purtat de oameni  care, de nenumărate ori, au rătăcit drumul. Vei rămâne mereu cu noi, Anne Frank, nu vei mai fi niciodată singură!

„ Atâta timp cât poţi privi cerul fără teamă, ştii că eşti curat pe dinăuntru şi că vei fi din nou fericit. Şi atâta timp cât există această mulţumire interioară, mulţumirea pentru natură, Dumnezeu şi multe altele, atâta timp cât o porţi în tine, vei putea deveni din nou fericit. Poţi pierde totul: bogaţia, prestigiul, dar mulţumirea interioară poate fi doar ascunsă şi te va face, atâta timp cât trăieşti, din nou şi din nou fericit.”

 

 Muza virtuală

 

Sursa foto: Playbuzz

Surse bibliografice: Wikipedia, elefant.ro, „Jurnalul Annei Frank”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s