LIVIU PAPADIMA

liviu_papadima

Liviu Papadima (n. 11 iunie 1957, București) este un critic, eseist, istoric și teoretician literar român contemporan, fiul  lui Ovidiu Papadima, critic interbelic, istoric literar şi folclorist,  unul dintre asistenții lui G. Călinescu și colaborator al revistei  „Gândirea” şi al Ştefaniei (n. Rădulescu), prof. de lb. latină şi română.

Liviu Papadima  are doctoratul în filologie, specializarea literatură română, cu teza „Relația autor-cititor în literatura română, secolul al XIX-lea. Proza pașoptistă și postpașoptistă”,  teză  coordonată de profesorul Paul Cornea.

Cartea de debut, „În livada de cremene” (1981), adună însemnările de călătorie ale unui drumeţ îndrăgostit de peisajele montane.

Opera: „Literatură și comunicare. Relația autor – cititor în proza pașoptistă și postpașoptistă” – 1999, „Caragiale, firește” –  1999, „Mai are timpul răbdare? Studii și eseuri istorie și de critică literară,” –  2007

A publicat aproape 100 de recenzii, cele mai multe dintre ele în revista „Tribuna României”, dar și în „România literară”,„ Amfiteatru”, „Contrapunct”, „Limbă și literatură”, „Limba și literatura română”,  „Ramuri”, „ Familia”, „Caiete critice”, „Literary Research”. Articole de publicistică culturală au apărut în revista „Dilema”, în suplimentul cultural „Vineri” al acesteia, în „Echinox”. A prezentat cărți noi și a discutat teme literare actuale la emisiuni radio și tv.

„Existau (în trecut) cititori pasionaţi care citeau în profunzime şi pentru care cartea avea un impact existenţial foarte puternic, le modela vieţile, le modela modul de a gândi, îi ajuta să înţeleagă altfel lumea, să se înţeleagă altfel pe ei înşişi. Astăzi, cei care citesc o fac la rândul lor din motive foarte variate. Chestiunea majoră e schimbarea comportamentului de lectură, care ţine clar de evoluţia mijloacelor de comunicare.”

 

Muza virtuală

 

Sursa foto: Erudio

Surse bibliografice: Wikipedia, „Dicționarul biografic al literaturii române” – Aurel Sasu

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s