BERTHA VON SUTTNER

suttner_postcard

 

Bertha Sophia Felicita von Suttner (n. 9 iunie 1843 – d. 21 iunie 1914) a fost o scriitoare austriacă, cunoscută pacifistă și prima femeie laureată a Premiului Nobel pentru Pace (1905).

A devenit cunoscută după publicarea  romanului „Jos armele!” („Die Waffen Nieder !”) în 1889. A mai scris romanele „Manuscrisul ”(«Ein Manuskript», Leipzig, 1885), „Daniela Dormes” (München, 1886) ș.a.

Concepțiile ei l-au influențat puternic pe Alfred Nobel a cărui prietenă apropiată a fost (ei i-ar aparține ideea instituirii Premiilor Nobel), precum și pe Herbert Spencer și Charles Darwin, cu care a întreținut, de asemenea, o relație de prietenie.

Cum a devenit Alfred Nobel inițiatorul marelui premiu care azi îi poartă numele? Un anunţ apărut la mica publicitate şi o eroare strecurată în textul unui necrolog – câteva rânduri simple – au tulburat destinul suedezului Alfred Nobel, inventatorul dinamitei şi, devenit ulterior, „părintele” celebrelor premii.

„Domn foarte bogat, în vârstă şi cultivat, locuind la Paris, doreşte să găsească o femeie, tot în vârstă, talentată în domeniul limbilor străine, pentru a-i deveni secretară şi menajeră” – prin acest anunţ postat la rubricile de mică publicitate din presa pariziană a intrat în viaţa lui Alfred Nobel aceea care urma să devină prima femeie laureată a premiului Nobel pentru pace şi care a reprezentat, totodată, principalul factor care l-a influenţat pe industriaşul suedez să se implice în lupta împotriva războiului, pacifista austriacă Bertha von Suttner.

Bertha, contesa austriacă mai tânără ca Nobel cu 10 ani, nu a rămas în slujba industriaşului suedez decât o săptămână, întorcându-se de urgenţă în ţara ei natală pentru a se căsători cu baronul von Suttner. Însă prietenia care s-a legat atunci între cei doi a durat până la moartea filantropului.

Romanul „Jos armele”, publicat în 1889 are în centru figura unei eroine care va trece prin toate ororile războiului, având un ecou impresionant în epocă, și drept consecință imediată – condamnarea militarizării. Apariția cărții a făcut din Bertha  von Suttner o emblemă a luptei pentru pace, care își va dedica viața acestei cauze.

 

Muza virtuală

 

Sursa foto: Nobelprize.org

Surse bibliografice: Wikipedia, descopera.ro

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s