MARGUERITE YOURCENAR

7732

 

Marguerite Yourcenar,  pe numele său adevărat Marguerite Cleenewerck de Crayencour (n. 8 iunie 1903 – d. 17 decembrie 1987), a fost o scriitoare franceză.  „Yourcenar” reprezintă anagrama numelui „Crayencour”. Este prima femeie care intră în Academia Franceză în 1980, iar în 1982 devine membră a Academiei Americane de Arte și Litere. A primit numeroase premii printre care: „Prix Femina” în 1968, „Grand Prix National des Lettres” în 1975, Premiul Academiei Franceze în 1977, Premiul Erasmus în 1983.

Marguerite Yourcenar este una dintre cele mai importante și cunoscute scriitoare de limbă franceză, a cărei operă este compusă din romane, piese de teatru, poeme, eseuri, precum și trei volume de memorialistică.

În traducere română au fost publicate: „ Alexis” (1929), „ Obolul Visului” (1934), „ Povestiri Orientale” (1938), „ Lovitura de grație” (1939), „ Memoriile lui Hadrian” (1939), „ Piatra filosofală” (1968), „Mishima sau viziunea Vidului” (1981), „ Ca o apă care curge” (1982).

„ Memoriile lui Hadrian” este un roman istoric, o  autobiografie imaginară a împăratului roman Hadrian, care a avut aproape imediat un extraordinar succes internațional, asigurându-i celebritatea creatoarei sale.

Plecând de la ideea unei scrisori cu valoare de testament adresată de Hadrian celui care îl va succede, Marcus Aurelius, romanul este o incursiune în istorie, o meditație adâncă asupra evenimentelor unei lumi  măcinate de războaie.  Citind cartea, împăratul Hadrian lasă să se întrevadă omul profund, iubitor de artă, muzică și literatură.

Citind romanul, visezi, îți dorești să nu fie doar o operă de ficțiune, ci chiar realitatea vieții marelui împărat. Încă o dată, un scriitor erudit și profund creează viață, reconstituie pagini uitate ale istoriei, scutură de colbul trecutului destine umane exemplare, singulare.

 

Muza virtuală

 

Sursa foto: Goodreads

Surse bibliografice: Wikipedia

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s