MIRCEA PORA

interviu-MIRCEA-PORA.Still024

 

Mircea Pora (n. 4 iunie 1944) este un publicist, eseist și prozator. În prezent este profesor de istorie la Liceul de arte plastice din Timișoara și profesor asociat la Facultatea de Jurnalistică „Banatul” și la Facultatea „Tibiscum” din același oraș.

Primul său volum de autor, „Indiile galante”, a apărut în 1993 la editura Sedona din Timișoara. Aceeasi editură îi publică în continuare volumele: „Celălalt tarâm” (1995), „Glasuri lângă leagănul meu” (1996), „ Nicăieri” (1998), „Imperiul de praf” (2000). Este prezent cu proză scurtă în antologiile: „Zona. Prozatori și poeți timișoreni din anii ’80 si ’90” (Ed. Marineasa, 1997) și „Generația ’80 în proza scurtă”, alcătuită de Gheorghe Crăciun si Viorel Marineasa (Ed. Paralela 45, 1998). Figurează cu povestiri traduse într-o antologie de proză scurtă în limba sârbă. În 1994 i se decernează premiul pentru debut al Filialei din Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România.

Proza lui Mircea Pora vorbește despre „epoca marii prefăcătorii”, devenită consimţirea jenantă a fiecărui individ de a participa la spectacol şi de a exersa entuziasmul general.

Multe dintre textele scriitorului  sunt autobiografice, dar trangresează biografia autorului, vârstele, concentrând în magia verbului trecerea, respiraţia, viaţa, transformarea omului şi a societăţii. Sunt felii de viaţă pline de umor, care par să respire atmosfera anilor de odinioară:

„Se petrecea în realitate, de la o zi la alta, înmormântarea unei naţii. O începuse tovarăşul Gheorghe, o continua tovarăşul Nicolae… Aveam uneori impresia că întregul popor, înghesuindu-se, ar încăpea într-un singur vagonet…”

„Am trait in comunism. Iones si alte povestiri..”, carte apărută la editura Eikon în 1916, tratează cu melancolie, sarcasm, ironie, umor, cu tandreţe şi empatie un șir de istorii tragice, oferind impresii puternicitate de autenticitate.

 

Muza virtuală

 

Sursa foto: Banatul Azi

Surse bibliografice: Revista „Arca” – cronica literară a criticului Gheorghe Mocuța, renașterea.ro,

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s