ALLEN GINSBERG

ginsberg_rally

Irwin Allen Ginsberg (n. 3 iunie 1926 – d. 5 aprilie 1997) a fost un poet american postbelic, aparținând așa numitei generații beat. Este cunoscut pentru celebrul poem postmodern „Howl”.

Și-a manifestat deschis dezaprobarea față de Războiul din Vietnam.

Publicarea în 1956 a cărții „Howl and Other Poems” („Urletul și alte poeme”) l-a identificat imediat ca adept al generației „beat”, lucrările sale ulterioare fiind și ele împotriva materialismului american și pentru găsirea unei noi forme de exprimare. „Generația beat” („the Beat Generation” în limba engleză) a fost o mișcare social-literară inițiată de un grup de scriitori americani din anii 1950 și 1960. Identificați de unii ca iubitori de jazz, droguri, excese sexuale și hedonism frenetic, ei pot fi mai degrabă caracterizați ca anti-autoritari, împotriva materialismului și conformismului american de după război. Mișcarea a pierdut din avânt odată cu apariția curentului „hippie” și preocuparea massmedia cu alte probleme, de exemplu, războiul din Vietnam.

Opera poetului a fost puternic influențată de William Blake și Walt Whitman. Poeziile sale au trăsături individualiste și anarhice, violent protestatare față de civilizația tehnică, exprimând oroarea tragică față de excesele societății de consum.

Ginsberg nu și-a ascuns niciodată homosexualitatea, trăind timp de 40 de ani cu partenerul său, poetul Peter Orlovsky.

În anul 2010, la editura Polirom, a apărut traducerea unei antologii din creaţiile lui Allen Ginsberg. Volumul poartă numele „Howl şi alte poeme. Antologie 1947 – 1997.”, în traducerea Domnicăi Drumea și Petru Ilieșu.

Și dacă pe 31 mai îl celebram pe Walt Whitman, poetul Allen Ginsberg va încheia o săptămână în care poezia americană a fost pe primul plan, gusturile mele poetice rămânând în lumea… cea veche, europeană. Departe de mine orice gând pudibond, dar poezia lui Allen Ginsberg îmi displace, găsind cu greu în versurile sale …poezie. Motiv pentru care vă las un link cu cea mai cunoscută poezie a sa – „Urletul”.

Muza virtuală

 

Sursa foto: archives.waiting-forthe-sun.net

Surse bibliografice: Wikipedia

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s