THOMAS HARDY

11220-004-F2EA1C1E

 

Thomas Hardy (n. 2 iunie 1840 — d. 11 ianuarie 1928) a fost un scriitor și poet naturalist britanic, cunoscut pentru romanele sale „Tess” și „Departe de lumea dezlănțuită”. Evenimentele din majoritatea operelor sale se desfășoară în comitatul semi-imaginar Wessex și sunt marcate de descrieri poetice și fatalism.

Prin opera sa, caracterizată prin studiul amănunțit al caracterelor și ambianțelor, simpatie umană pentru eroi, prin viziunea fatalistă și pesimistă, se opune convenționalității epocii victoriene. Operele sale au un ton pesimist și conțin o ironie amară, iar stilul său de scris este necizelat, dar lasă o impresie profundă. Hardy avea ochi pentru detalii amănunțite, ca de exemplu întinderea petei de sânge pe tavan de la sfârșitul romanului „Tess of the d’Urbervilles” sau nota de sinucidere din „Jude the Obscure” (tradus în română cu titlul „Jude Neștiutul”); el a păstrat articole și reportaje decupate din ziare, pe care le-a folosit ca detalii în romanele sale.

„Jude neștiutul”), publicat în 1895, a fost întâmpinat cu proteste intense din partea publicului din era victoriană pentru modul deschis cu care tratează actele sexuale, și a fost adesea numit „Jude the Obscene” (Jude obscenul). Romanul a fost foarte criticat pentru aparentul atac asupra instituției căsătoriei, și a contribuit la răcirea și mai gravă a relațiilor deja dificile dintre Hardy și soția sa, deoarece pe Emma Hardy o îngrijora  ideea că „Jude the Obscure” ar putea fi interpretat ca fiind un roman autobiografic.

În ciuda acestor critici, Hardy devenise deja o celebritate în literatura engleză la începutul anilor 1900, fiind autorul mai multor romane foarte bine vândute. Totuși , plictisit și dezgustat de modul în care publicul a primit două din cele mai importante lucrări ale sale, a renunțat să scrie noi romane.

Alte romane cunoscute și apreciate de cititorii români sunt: „Departe de lumea dezlănțuită”, „Primarul din Casterbridge”, „Doi ochi albaștri” și „Idilă pe un turn”.

 

Muza virtuală

 

Sursa foto: Encyclopedia Britannica

Surse bibliografice: Wikipedia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s