MIRCEA CĂRTĂRESCU

imagine_11

 

Mircea Cărtărescu (n. 1 iunie 1956) este un poet, prozator, critic literar și publicist român. Despre copilăria sa, el  afirma că  „reprezintă principala sa experiență existențială și singura pe care a trăit-o atent”.

Face parte din grupul poeților optzeciști care au frecventat „Cenaclul de Luni” condus de criticul literar Nicolae Manolescu, dar în timpul studenției a participat și la ședințele cenaclului „Junimea”, conduse de Ovid S. Crohmălniceanu.

Un proiect unic în felul său este „Levantul”, o epopee eroicomică, dar și un periplu prin istoria literaturii române. Procedeul a fost utilizat și de scriitorul irlandez James Joyce în capitolul intitulat „Boii soarelui” din romanul „Ulise”. Mircea Cărtărescu este considerat un teoretician important al postmodernismului românesc, precum și  un prozator și romancier care practică speciile literaturii fantastice (fantasy) în volumul „Visul” (reluat într-o formă ușor diferită sub titlul  „Nostalgia”). Ultimul său mare proiect editorial, trilogia romanescă „Orbitor”, are forma unui fluture, și conține trei volume:  „Aripa stângă”, „Corpul” și „Aripa dreaptă”, ultimul fiind editat în luna iulie 2007.

În present, Mircea Cărtărescu este conferențiar universitar la Catedra de literatură română a Facultății de Litere a Universității din București.

„S-a spus. pe bună dreptate, că Mircea Cartarescu este un cântareț al Bucureștiului de azi. Nicăieri altundeva în lirica românească – ar trebui adăugat – bulevardele, vitrinele magazinelor, scuarurile, tramvaiele, autobuzele, mașinile și tot ce alcătuiește ambianța de oraș modern a Capitalei n-au excitat cu o egală frenezie imaginația poetică. De la Eliot, Pound, Wallace Stevens si Ginsberg vine gustul și pentru poemul gigantic, construit după modelul arhitecturii catedralelor gotice, unde, sub haosul aparent, culorile, pietrele prețioase, flora si fauna, părțile corpului omenesc și constelațiile își răspund minuțios într-o ordine secretă.” (Ovid S. Crohmalniceanu, în voi. „Al doilea suflu”, ed. Cartea Românească, 1989).

 

Muza virtuală

Opera literară:

Faruri, vitrine, fotografii, poeme, Bucuresti, 1980; Aer cu diamante (Mircea Cartarescu, Traian T. Cosovei, Florin Iaru, Ion Stratan), cu o pref. de N. Manolescu, Bucuresti, 1982; Poeme de amor, cu o postfata de Zoe Dumitrescu-Busulenga, Bucuresti, 1983; Desant 83. Antologie de proza scurta scrisa de autori tineri, cu o pref. de Ov. S. Crohmalniceanu, Bucuresti, 1983; Totul, versuri, Bucuresti, 1985; Visul, nuvele, Bucuresti, 1989; Levantul, versuri, Bucuresti, 1990; Visul chimeric. Subteranele poeziei eminesciene, Bucuresti, 1991; Nostalgia, Bucuresti, 1993; Travesti, roman, Bucuresti, 1994; Dragostea, poeme (1984-1987), Bucuresti, 1994; Orbitor. Aripa stanga, roman, Bucuresti, 1996; Dublu CD, versuri, Bucuresti, 1998; Postmodernismul romanesc, studiu critic, Bucuresti, 1999.

 

CÂND AI NEVOIE DE DRAGOSTE

 

când ai nevoie de dragoste nu ti se da dragoste.

când trebuie sa iubesti nu esti iubit.

când esti singur nu poti sa scapi de singuratate.

când esti nefericit nu are sens sa o spui.

 

când vrei sa strângi în brate nu ai pe cine.

când vrei sa dai un telefon sunt toti plecati.

când esti la pamânt cine se intereseaza de tine?

cui îi pasa? cui o sa-i pese vreodata?

 

fii tu lânga mine, gândeste-te la mine.

poarta-te tandru cu mine, nu ma chinui, nu ma face gelos,

nu ma parasi, caci n-as mai suporta înca o ruptura.

fii lânga mine, tine cu mine.

 

întelege-ma, iubeste-ma, nu-mi trebuie partuze, nici conversatie,

fii iubita mea permanenta.

hai sa uitam regula jocului, sa nu mai stim ca sexul e o jungla.

sa ne atasam, sa ajungem la echilibru.

 

dar nu sper nimic. nu primeste dragoste

când ai nevoie de dragoste.

când trebuie sa iubesti nu esti iubit.

când esti la pamânt nici o femeie nu te cunoaste.

 

Sursa foto: Jurnal Spiritual

Surse bibliografice: Wikipedia, „Al doilea suflu” – Ovid S. Crohmălniceanu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s