WALT WHITMAN

Whitman2

 

Walter Whitman (n. 31 mai 1819 – d. 26 martie 1892) a fost un poet, eseist, jurnalist și umanist american. Considerat „cel mai mare poet american” de către mulți pe când trecuseră doar patru ani de la moartea sa, Whitman este văzut ca primul poet urban.

A fost unul dintre reprezentanții tranziției de la transcendentalism la realism, opera sa arătându-se influențată de ambele curente.  Tradus  în mai mult de douăzeci și cinci de limbi străine, Walt Whitman este unul din cei mai influenți și controversați poeți americani. Scrierile sale au fost caracterizate drept un „rude shock” („șoc puternic”) și drept „the most audacious and debatable contribution yet made to American literature” (cea mai îndrăzneață și discutabilă contribuție adusă până acum literaturii americane). Așa cum scrie Walt Whitman în „Leaves of Grass (By Blue Ontario’s Shore)”, „Rimele și versificatorii pier… America își va justifica existența, dați-i timp…”

În 1855, când au apărut pentru prima dată, „Firele de iarba” ale lui Walt Whitman au semnalat o revoluție poetică pentru care era nevoie de o voce noua, la fel de proaspătă și îndrăzneață ca și țara cea nouă.

Walt Whitman preconizează o poezie a viitorului ruptă categoric de trecut, o poezie democratică, scrisă pentru mase si vorbind despre mase, o poezie inspirată de știința modernă și de progresul tehnologic, eliberată de cătușele rimei și ale metrului tradițional, de orice interdicții de subiect ca și de orice reticență cu cu privire la sex. La început, Whitman a fost ridiculizat și ostracizat; însă, treptat și-a câștigat admiratori fideli și recunoașterea criticii, mai cu seamă în Europa. La un moment dat, pornind de aici, a putut chiar trece drept fondatorul poeziei moderne și inventatorul versului liber.

Această poezie americană nouă, democratică, științifică și optimistă este menită să creeze o ruptură categorică cu trecutul. Așa cum  declara răspicat poetul: „nu am de gând să scriu un poem despre vrabia unei doamne, precum Catul, sau despre un papagal, precum Ovidiu; nu mă sinchisesc să scriu poeme de iubire, ca Anacreon, și nici măcar, să scriu precum Homer sau ca alții, despre asediul Ierusalimului, și nici măcar ca Shakespeare. Ce ar putea avea de-a face toate acestea cu America?” Literatura engleză, între toate, i se pare lui Whitman inferioară celorlalte: materială, senzuală, rece, anti-democratică”, sau, alteori, tomnatecă, melancolică”, lipsita de genii de prim-rang, cu excepția lui Shakespeare.

Dar ruptura dintre Whitman și literatura europeană nu este câtuși de puțin atât de categorică pe cât ar sugera aceste câteva citate. Cunoștea și îndrăgea tocmai autorii mai aspru criticati: pe Shakespeare, Scott, Tennyson și Carlyle; admira opera italiană, o artă deloc democratică, daca vine vorba. Simțim, la Walt Whitman o nostalgie pentru trecutul Europei, întrezarit tocmai ca un lucru mort și îngropat, ca de pildă, în „Cântecul Expoziției”:

„S-a dus, s-a dus, s-a dus pe veci lumea cândva atât de tare, ajunsă vlăguită, neînsuflețită, /o lume de fantome/ S-a îngropat sub bolți de osuar.”

 

„Am ceva în mine – nu știu ce poate fi – dar știu că e-n mine.”  – spune poetul și noi știm că-i așa.

 

Muza virtuală

 

„Zile senine

 

Nu printr-o mare iubire,

Nu prin bogăţie, prin onoruri din anii maturităţii, prin victorii în politică sau în război,

Vei avea zile senine.

Dar, pe măsură ce viaţa se duce şi toate furtunoasele pasiuni se potolesc,

Pe măsură ce splendide, vaporoase, tăcute culori acoperă cerul de seară,

Pe măsură ce blândeţea, liniştea şi bogăţia spiritului, ca un aer proaspăt şi îmbălsămat, îţi umplu viaţa,

Pe măsură ce zilele se îmbracă în lumini patinate şi merele coapte atârnă, obosite şi leneşe, pe crengi,

Sosesc cele mai liniştite şi mai fericite zile dintre toate,

Liniştitele şi fericitele zile senine.”

 

Sursa foto: Breaking Bad Wiki – Wikia

Surse bibliografice: Wikipedia, autorii.com.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s