DOINA CORNEA

doina-cornea

Doina Cornea (n. 30 mai 1929) este o publicistă și disidentă anticomunistă, personalitate controversată în societațea românească de după ’89. A fost asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

În 1980 a realizat primul „samizdat” (volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni), Încercarea labirintului, urmat de alte patru traduceri-samizdat (din limba franceză), cărora le-a scris note și prefețe: Petru Gherman, Ieremia Valahul, Lao-tse, Tao te king, Gabriel Marcel, „Dreptate și Adevăr”, Ștefan Lupașcu, – partea de Trialog din „Omul și cele trei etici ale sale”.

Samizdatul,  cuvânt de origine rusă a fost una dintre principalele activități disidente din blocul sovietic, activitate în care diferite persoane au reprodus manual publicații sau opere literare cenzurate, transmițându-le de la cititor la cititor, în cercul de prieteni și cunoscuți. Această practică de sustragere față de cenzura impusă oficial reprezenta o activitate periculoasă pentru cei ce realizau respectivele copii dar și pentru cei ce le răspândeau sau erau prinși în posesia materialelor cenzurate.

Între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi, amenințări. Urmărirea ei politică a fost coordonată de colonelul de Securitate Alexandru Pereș, tatăl senatorului Alexandru Pereș (PDL).

Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru 5 săptămâni (noiembrie-decembrie 1987).

În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate.

Practic, apoi a fost urmărită permanent până la 21 decembrie 1989. A participat la manifestația stradală de la Cluj din 21 decembrie 1989, sub gloanțe.

Este membră fondatoare a „Grupului pentru Dialog Social”, a „Alianței Civice” și a Fundației Culturale „Memoria”. A publicat peste 100 de articole în ziare și reviste („22”, „România liberă”,„ Vatra”, „Memoria” etc.). A ținut conferințe în țară și străinătate, multe dintre ele publicate în volume colective („Une culture pour l’Europe de demain”, „Il nuovo Areopago”, „Mission”, „Quelle sécurité en Europe à l’aube du XXIème siècle?”, „Europe: les chemins de la démocratie”, „Politique Internationale”, „Amicizia frai popoli”).

A primit un mare număr de distincții, titluri și premii, dintre care cele mai importante sunt: Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989); Doctor Honoris Causa al Universității Libere din Bruxelles (1989); Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000); Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000); Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franța, 2009);din partea Regelui Mihai a primit Crucea Casei Regale a României în octombrie 2009.

Naşterea unei noi lumi a îndemnat-o la confesiune şi reflecţie, publicând volume de referinţă pentru universul său lăuntric: „Liberté? Entretiens avec Michel Combes ”(1990), „Scrisori deschise şi alte texte”(1991), „Faţa nevăzută a lucrurilor. Dialoguri cu Rodica Palade” (1999) şi „Puterea fragilităţii” (2006).

Întreaga activitate a Doinei Cornea este expresia a recunoaşterii publice a curajului „de a-şi înfrânge frica, de a ajunge liberă înlăuntrul fiinţei sale”, după propria-i mărturisire.

„ Ca fiinţe umane avem dreptul să gândim şi să ne exprimăm gândurile, avem obligaţia de a nu rămâne indiferenţi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Ca cetăţeni, am contribuit prin munca noastră la menţinerea societăţii. Avem dreptul să ne şi bucurăm de roadele muncii noastre, avem dreptul să ştim cum sunt administrate bunurile pe care le-am produs; avem dreptul la stabilitate şi securitate sociale ca temei al existenţei de zi cu zi; avem dreptul la un climat de încredere şi de fraternitate cu semenii noştri.” (fragment din „Scrisoarea deschisă adresată preşedintelui  Nicolae Ceauşescu”)

 

Muza virtuală

Sursa foto: Rafto Foundation

Surse bibliografice: Wikipedia, Scrisoare deschisă adresată preşedintelui Consiliului de Stat, Nicolae Ceauşescu (cu privire la necesitatea unor reforme) – Doina Cornea

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s