BOB DYLAN

BOB DYLAN at Mayfair Hotel London 3 May 1966

 

Bob Dylan ( n. 24 mai 1941) în Minnesota –  SUA , este un cântăreț, compozitor și muzician american ale cărui contribuții în muzica americană sunt comparabile, în faimă și influență, cu cele ale lui Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie și Hank Williams. (Wikipedia)

Deja cred că vă întrebați care este legătura lui Bob Dylan cu aceste articole dedicate omagierii numelor mari ale literaturii. Ei, da, dincolo de renumele internațional pe care și l-a câștigat în muzică. Bob Dylan este cunoscut și ca poet. Mai mult de atât, în anul 2016, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru crearea de noi expresii poetice în cadrul marii tradiții a cântecului american” (motivația juriului Nobel).

Acordarea mult râvnitului premiu a stârnit o furtună de reacții pro și contra, care încă nu au încetat să provoace controverse și polemici. Voi încerca o abordare neutră a subiectului, urmând să-mi exprim propria opinie în final.

Ce fel de poezie scrie Bob Dylan? În primul rând, trebuie spus că Dylan abordează un gen poetic cu substrat social, cu teme din imediata apropiere: tensiunea existențială, nedreptățile rasiale, drama omului modern prizonier al sistemului politic și financiar, demagogia politicienilor, iubirea, războiul etc.  Temele  lumii în care trăim, o lume în care omul obișnuit este victimă, în ciuda unei libertăți aparente. Poezia lui Bob Dylan este un protest și o acuzație, un refuz de a accepta un „joc al ielelor” în care simplii muritori sunt prinși în „jocurile” politice, sociale și financiare, clamând dreptul ființei umane la viață, speranță și iubire.

Mă gândesc acum la Adrian Păunescu.  Dacă poeziile sale nu ar fi fost cântate,  câți oameni i-ar cunoaște astăzi opera?  Ca și la marele poet român, la Bob Dylan muzica și versurile s-au îngemănat, au devenit un mod de expresie lirică. Așa cum generații întregi au fost modelate de versurile cântate ale lui Adrian Păunescu, tot la fel Bob Dylan a influențat lumea de peste ocean și nu numai. Nu putem nega acestei activități meritul cultural, spiritual și estetic. Muzica și poezia sunt arte complementare, îndeplinind toate funcțiile comunicării: emotivă, conativă, fatică, metalingvistică și poetică.

Poate că multe alte nume mari ar fi meritat acordarea unui Nobel: Haruki Murakami, Philip Roth, Milan Kundera sau Adonis…  Decizia acordării Premiului Nobel 2016 lui Bob Dylan mi se pare oportună pentru epoca și vremurile actuale. Și vremurile par a se schimba…

 

Muza virtuală

Câți ani pe pământ poate-un pisc să existe

Până ce spălat e de mare?

Și câți ani poate un popor să reziste

Până la visata eliberare?

De câte ori  te prefaci că ești orb

Ca să nu vezi lumina cea mare?

Răspunsul, prietene, e suflare în vânt,

Răspunsu-i suflare în vânt…

(traducere de Mircea Cărtărescu)

Sursa foto: mojo4music.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s