GABRIEL LIICEANU

gabriel-liiceanu-foto

 

 

Gabriel Liiceanu (n. 23 mai 1942) este un filosof și scriitor român. Discipol al filozofului Constantin Noica, în perioada comunistă s-a făcut remarcat ca interpret al filozofului german Martin Heidegger. Din 1990 este directorul Editurii Humanitas, una dintre cele mai importante instituții culturale române,  proiect formulat în anii Școlii de la Păltiniș.

După Revoluția din 1989 a participat la principalele dezbateri publice din spațiul cultural și politic românesc, dobândind statutul de intelectual public important, dar stârnind în același timp și critici acerbe.

În calitate de conducător al Editurii Humanitas, Gabriel Liiceanu a reeditat după Revoluția din 1989 o multitudine de autori români interziși (în totalitate sau parțial) în perioada comunistă. Spectrul acestora acoperă diferite domenii, precum filozofia (Emil Cioran, Mircea Eliade, Nae Ionescu), literatura (Eugen Ionescu, Lucian Blaga) și istoria (memoriile lui Constantin Argetoianu, I. G. Duca).

Membru marcant al grupului intelectual de la Păltiniș, constituit în jurul filosofului Constantin Noica, Gabriel Liiceanu este autorul celebrului „ Jurnalul de la Paltinis” sau  „Un model paideic în cultura umanistă”. Cartea  este un jurnal filosofic al filosofului român Gabriel Liiceanu, best-seller al anilor ’80, mijlocind întâlnirea marelui public cu modelul cultural impus de Constantin Noica, fiind publicată mai întâi în anul 1983 la editura Cartea Românească, primind Premiul Uniunii Scriitorilor. În anul 1991, cartea este revizuită și adaugită (pasaje cenzurate), fiind republicată la editura Humanitas.

Cartea este un jurnal despre timpul petrecut de Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu la Păltiniș în compania maestrului lor, filosoful Constantin Noica. Este vorba în primul rând de căutarea de sine care se realizează prin cultură și în cultură, însă cu ajutorul unui maestru. Dar pentru a deveni discipolul unui mare maestru precum Noica este nevoie de sacrificu de sine, dar și de multă sârguință – sau după cum spunea chiar Noica: nebunie, fiindcă filosofia care nu se face dintr-o anumintă nebunie este una sortită eșecului. Iar criteriile după care acesta își selectează „discipolii” sunt dure: cunoașterea limbii germane, eline și latina precum o vastă cunoaștere în domeniul filosofiei.

Personalitate controversată, veșnic aflat în polemici de natură politică ori literară,  prin destin si calitate, Gabriel Liiceanu rămâne  un spirit universal, de elita, reiterând, în cadrul grupului bucureștean din care face parte (Andrei Pleșu, Petru Creția, Sorin Vieru, Andrei Cornea) efervescența erudită a marii generații interbelice românesti, formată din Noica, M. Eliade, E. Cioran etc.

 

Muza virtuală

 

Sursa foto: inliniedreapta.net

Surse bibliografice: Wikipedia, autorii.com.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s