Politică și cultură

Hulit din multe părți, în special de cei care habar nu au de viața publică franceză (și francezi, nu doar români) Macron a continuat în stilul lui caracteristic și a anunțat un guvern echilibrat, care pare a semăna ca structură cu ceea ce a încercat să facă la noi Cioloș.

A surprins (sau nu) nominalizarea la Cultură – Françoise Nyssen – cea care deține, alături de soțul ei, Jean Paul Capitani, 95 % din editura Actes Sud , una dintre cele mai prestigioase edituri din Franța. Nominalizarea ei a fost salutată de oamenii de cultură ai Franței care au spus că de la Malraux postul nu a mai fost ocupat de cineva cu un asemenea prestigiu în viața culturală din Hexagon.

738_14703762-goncourt-nobel-millenium-le-grand-chelem-2015-d-actes-sud

Françoise Nyssen și Mathias Enard, laureatul Premiului Goncourt în 2015 pentru romanul „Boussole” Credit foto : Actes Sud

Editura condusă de  Françoise Nyssen nu a obținut niciodată subvenții de la stat, nici măcar de la Centre National du Livre. Cu toate acestea, editura are o consistentă secțiune de poezie, printre cele mai recente volume publicate numărându-se ”Divina Comedia” sau  Le Poème a lui Frédéric Mistral.

De altfel, Vincent Montagne – președintele Sindicatului Național Editorial a declarnt textual. ”Poate că Françoise Nyssen nu are experiență să conducă un minister, dar are experiența de viață concretă a unui om care a reușit în viața sa profesională și poate transmite asta mai departe”.(sursa aici)

Nu are rost să facem nicio trimitere la ce se întâmplă la noi, unde Guvernul este deja o sumă de incompetent, iar în ceea ce privește cultura, pare că nu interesează pe nimeni. Și, în treacăt să amintim că, în vreme noi am refuzat să cumpărăm ”Cumințenia Pământului” cu 11 milioane de euro, și scrijelim pe oprele lui Brâncuși de la Târgu Jiu, ”Muza adormită”, care este doar un tiraj s-a vândut cu peste 50 de milioane de euro.

Nu are rost să ne plângem soarta. Măcar să ne bucurăm că francezii știu să își aprecieze valorile, în timp ce noi mai votăm o zi liberă.

Alex Luca

Reclame

Un gând despre &8222;Politică și cultură&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s