TITUS POPOVICI

225px-titus-popovici1-465x390

Titus Popovici (n. 16 mai 1930 – d. 29 noiembrie 1994) a fost un scriitor și cunoscut scenarist român, membru corespondent al Academiei Române, membru în C.C. al P.C.R . Debutează în proză cu volumul „Povestiri” și cu romanul „Străinul” în 1955. Din 1957 devine scenarist, odată cu adaptarea pentru ecran a nuvelei lui Ioan Slavici „Moara cu noroc”. Titus Popovici a fost considerat unul dintre cei mai importanți scenariști români din perioada anilor 1960-1970. Reputat scenarist, autor a 34 de scenarii de film, a  colaborat cu regizori de renume, precum Liviu Ciulei, Andrei Blaier, Manole Marcus, Sergiu Nicolaescu ș.a. Împreună cu regizorul Sergiu Nicolaescu,a realizat scenariile filmelor: „Dacii”, „Mihai Viteazul”, „Cu mâinile curate”, „Ultimul cartuș”. În 1979, scrie scenariul filmului regizat de Mircea Veroiu, o parodie a filmului western american, „Artista, dolarii și ardelenii”.

La 1 martie 1974 este ales membru corespondent al Academiei Române, apoi a făcut parte din conducerea Uniunii Scriitorilor, a fost membru al C.C. al P.C.R. și deputat de Bihor (de Beiuș) în Marea Adunare Națională. După moartea sa în urma unui accident de automobil, lângă Tulcea, s-a vehiculat ideea că a fost eliminat dat fiind faptul că știa prea multe despre nomenclatura comunistă, mare parte din aceasta din urmă în viață și activă, din umbră și nu numai, în acei primi ani de după Revoluție.

În 1966,  Titus Popovici era prezentat ca un „tânăr scriitor care s-a afirmat cu lucrări de valoare pe tărâmul prozei”. Publicarea romanului „Străinul”,  în 1955, la vârsta de douăzeci şi cinci de ani reprezintă o construcție epică bine închegată, o comedie tendențioasă a onorabilității clasei burgheze, dar i o pledoarie pentru morala comunistă, care „dădea bine” cu spiritul epocii.

Romanul „Setea”, publicat în 1958, replică orgolioasă la proza de inspiraţie rurală a lui Liviu Rebreanu, aduce în prim-plan figura unui ţăran brutal şi justiţiar, Mitru Moţ, dintr-un sat Lunca de pe malul Teuzului (din zona Aradului) care, după instalarea la conducerea ţării a guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, se numeşte singur primar în sat şi organizează reîmpărţirea pământului, după principiul „să luăm de la bogaţi şi să dăm la săraci”.

Marele talent  al lui Titus Popovici, care îl impune încă de la apariţia romanului „Străinul”, este acela de a crea iluzia de viaţă. Din cuvinte folosite expeditiv, cu o mare siguranţă şi cu un extraordinar simţ al proprietăţii termenilor, el compune altceva decât texte, şi anume, imagini în mişcare. Citind o carte de-a sa, avem, chiar de la prima pagină, senzaţia că asistăm la un număr de magie: folosindu-şi cu dexteritate bagheta lingvistică, scriitorul face să se ivească în faţa noastră, din neant, în doi timpi şi trei mişcări, personaje complet echipate – ceea ce înseamnă prevăzute cu vestimentaţia, gesturile, replicile şi câteodată ticurile nervoase adecvate. Realitatea lor este atât de evidentă, încât uneori, când strigă sau gesticulează cu aprindere, parcă ies din pagină.

 

Muza virtuală

 

Sursa foto: evz.ro

Surse bibliografice: Wikipedia, Cinemagia.ro, Romlit.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s