ALPHONSE DAUDET

Daudet_Alphonse_25_mini

Alphonse Daudet (n. 13 mai 1840 – d. 16 decembrie 1897) a fost un prozator francez, devenit cunoscut în comunitatea literară a vremii prin publicarea unor povestiri și piese de teatru în reviste literare cum ar fi „Le Figaro” și  „L’Evenement”. A debutat în 1858 cu volumul de versuri „Les Amoureuses”.

Alphonse Daudet a rămas in istoria literaturii prin opere ca „Piciul”, „Uimitoarele aventuri ale lui Tartarin din Tarascon”, „Scrisori de la moara mea”, dar si prin repetatele sale refuzuri de a deveni membru al Academiei Franceze. A scris si publicat romane, povestiri, piese de teatru, versuri, cronici.

Mediul provensal se regăsește în nuvele prin evocări lirice, pline de sensibilitate, în timp ce romanele, de inspirație socială, vor avea o tentă satirică, uneori naturalistă.

Faimosul personaj Tartarin din Tarascon este un burghez care trăiește liniștit în satul său natal, pasionat de aventurile citite în cărți. Povestirile sale despre vănătoare și călătorii îl vor face să devină celebru. În ciclul epic dedicate lui Tartarin, depășind granițele micului Tarascon, Daudet își va conduce eroul  către peripeții dramatice și amuzante în același timp, într-un ritm atât de vioi și cu atâtea efecte stilistice, încât personajul își va găsi un loc bine meritat în galeria literaturii universale.

Chiar de la apariția sa, în anul 1876, romanul „Jack” a fost asemănat cu „ David Copperfield” al lui Charles Dickens. Roman de moravuri (așa cum menționează și subtitlul „ Moravuri contemporane”), „Jack” este povestea tragică a unei copilării triste, o existență care încercă să-și găsească un loc într-o lume ostilă; o lume care, dincolo de aparențe, dovedește duritatea, răutatea și ipocrizia. Cititorul îl va însoți pe Jack pe drumul său spre maturitate, resimțind revolta și compasiunea pentru dezmoșteniții soartei.

Romanul „Piciul”, publicat în 1868, are un pronunțat character autobiografic și urmărește  amintirile lui Daniel Eyssette, personajul narator.  Dincolo de suferință, lipsuri și griji, autorul lasă să se strecoare o notă de optimism în realitatea prezentată dur, fără bucuriile copilăriei și adolescenței.

Nu se cunosc prea multe amănunte ale întâlnirii dintre actrița (poate chiar curtezana, din câte se povestește!)Marie Rieu si celebrul scriitor Alphonse Daudet. Se știe doar că s-au cunoscut în anul 1858. În același an, scriitorul i-a dedicat unicul său volum de versuri, dar motivul pentru care dragostea lor a devenit celebră a fost romanul autobiografic „Sapho“, apărut în 1884 si vândut în 200.000 de exemplare, o cifră record pentru acele vremuri. Certurile si suferința au marcat o relație în care ambii protagoniști ai poveștii de iubire au de suferit deopotrivă în viata reală, ca și în ficțiune. Alphonse nu a fost un model de fidelitate, la fel și Marie, o femeie senzuala și cu experiență într-ale amorului.

 

Muza virtuală

Opera

1858: Îndrăgostiții („Les Amoureuses”);

1869: Scrisori din moara mea („Les lettres de mon moulin”);

1872: Minunatele isprăvi ale lui Tartarin din Tarascon („Les aventures prodigieuses de Tartarin de Tarascon”);

1872: Arleziana („L’Arlésienne”);

1874: Fromont cel tânăr și Risler cel bătrân („Fromont jeune et Risler aîné”);

1874: Robert Helmont;

1877: Nababul („Le nabab”);

1880: Numa Roumestan;

1883: Evanghelista („L’Evangéliste „);

1884: Sapho;

1885: Tartarin în Alpi („Tartarin sur les Alpes”);

1886: Le Belle Nivernaise;

1888: Nemuritorul („L’Immortel”);

1888: Amintirile unui om de litere („Souvenirs d’un homme de lettres”);

1889: Treizeci de ani la Paris („Trente ans de Paris”);

1890: Port Tarascon;

1892: Rose și Ninette („Rose et Ninette”).

 

Sursa foto:De Plume en Plume

Surse bibliografice: Wikipedia, librariaonline.ro

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s