TRIPLA SEMNIFICAȚIE

10-mai

sursa foto: bit tv

10 mai – o zi cu triplă semnificație, prilej de aducere aminte și evocare a evenimentelor care au dus la ceea ce este astăzi România: un stat unitar, modern și independent.

10 mai 1866 – cu o unanimitate de voturi, prințul prusac Prinț Karl von Hohenzollern-Sigmaringen. a fost ales domn al Principatelor. Noul domn român, știindu-se amenințat de Înalta Poartă, se va grăbi, de altfel, de îndată ce a ajuns în România, să îmbarce armata într-o serie de reforme modernizatoare inspirate, care doar într-un deceniu distanță se vor fi dovedit salvatoare pentru națiune și dinastie. Din acest moment începe domnia lui Carol I.

Proclamat domnitor al României în ziua de 10/22 mai 1866, rămâne cu acest titlu până în 14 martie 1881, când este proclamat rege, devenind astfel primul rege al României. A fost primul monarh din dinastia Hohenzollern-Sigmaringen, al cărei nume se transformă, începând cu regele Ferdinand I, în Casa Regală de România, dinastie care va conduce țara până la proclamarea Republicii Populare Române în 1947.

10 mai 1881 – a fost proclamat Regatul României, Carol I devenind primul rege al României. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit în munții Carpați castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei), iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.

Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții. Prestigiul intern și internațional a fost consolidat și de reglementarea la succesiunea tronului prin „pactul de familie” încheiat la 17 mai 1881 (nu existau succesori, singurul descendent al familiei, Măriuca, murind la 4 ani), prin care era declarat succesor Ferdinand, nepotul după frate al lui Carol.

10 mai 1877 – proclamarea independenței în Senat, ca urmare a declaraţia ministrului de externe al României, Mihail Kogălniceanu, în Camera Deputaţilor: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare.”

Vreme de opt decenii, între 1866 și până în decembrie 1947, ziua de 10 mai nu a reprezentat doar Ziua Regalității, ci a fost și Ziua Națională a României. După revenirea fostului suveran Mihai I, în România, ziua de 10 mai a fost marcată prin festivități, evenimente culturale, organizate, în principal, la Palatul Elisabeta, de familia regală, dar și depuneri de coroane de flori la statuia lui Carol I din Piața Palatului Regal.

Și pentru că nouă, muritorilor de rând, Casa Regală a României ni se înfățișează ca un subiect inepuizabil și fascinant, literatura nu îl putea trece cu vederea. Vă  ofer câteva titluri (ordinea importanței o vor hotărî cititorii!) care ar putea contribui la o mai bună informare și înțelegere a evenimentelor și oamenilor acelei epoci.

  1. „Regii Romaniei – o istorie adevarata” – Autori:Nicolae Iorga, Mircea Vulcanescu, Mihail Polihroniade, Constantin Moisil, Mircea Ionnitiu, Teșu Solomovici;
  2. „Istoria romanilor in timpul celor patru regi”, vol. 1-4 – Autor: Ioan Scurtu;
  3. „Țara mea” – Autor: Regina Maria a României;
  4. „Carmen Sylva. Uimitoarea regină Elisabeta a României” – Autor: Gabriel Badea-Păun;
  5. „Missy – Regina României” – Autor: Guy Gauthier;
  6. „Convorbiri cu Regele Mihai I al Romaniei” – Autor: Mircea Ciobanu.

Muza virtuală

Surse bibliografice: Wikipedia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s