RABINDRANATH TAGORE

Rabindranath_Tagore_Poems_in_English                                                                                 sursa foto:Namaste India

Rabindranath Tagore , numele europenizat al lui Rabindranâth Thâkur (n. 7 mai 1861 –  d. 7 august 1941) a fost un scriitor, filosof, poet, romancier, dramaturg, filozof, pictor, compozitor, eseist, profesor, ecologist, formator de opinii, fondator de școală, promotor al dansului, cântăreț, creator de manuale, autorul imnurilor naționale ale Indiei și Bangladeshului  și cel mai cunoscut autor indian din toate timpurile.

Rabindranath  Tagore s-a născut penultimul din cei cincisprezece copii ai unei  familii de brahmani (preoți indieni) care se opunea sistemului indian de caste și susținea  cauza drepturilor femeilor din India. Scriitor prodigios, Tagore a scris peste o mie de poezii, zece romane, peste o sută de povestiri scurte, circa cincizeci de piese de teatru, precum și numeroase volume de eseuri cu subiecte literare, sociale, religioase și politice. Prestigiul și recunoașterea internațională  i-au fost oferite odată cu acordarea Premiului Nobel în anul 1913, aducând pentru prima oară prestigiosul  premiu în Asia, pentru volumul de poeme „Gitanjali”, în traducere „Prinosul de cântece”.

Motivația juriului Nobel la acordarea premiului a fost că „în temeiul versurilor sale profund sensibile, proaspete și frumoase, prin care, cu un meșteșug desăvârșit, a izbutit să facă din gândirea sa poetică, rostită în propriile-i cuvinte englezești, o parte integrantă a literaturii occidentale”(Wikipedia).

Impactul  avut de Tagore în cultivarea limbajului, literaturii și identității culturale a unui popor, se poate compara doar cu cel al unor titani ca Dante, Shakespeare sau Goethe. Supranumit  „Sufletul Bengalului”, dincolo de excelența creațiilor în limba națională, Rabindranath Tagore a îmbogățit tradiția cu elemente împrumutate din alte culturi, concentrându-și toată forța artistică asupra propriului popor, devenind astfel profund original,  o voce distinctă în întreaga lume. Toate scrierile lui Tagore au fost pătrunse de o adâncă religiozitate și oglindesc  admirația pentru natura și pentru patria sa, India.

În toamna anului 1926, Tagore călătorea prin marile capitale culturale ale Europei, poposind și în România la invitatia regelui Ferdinand,  între 20 si 22 noiembrie 1926.  În seara zilei de duminică, 21 noiembrie 1926, Societatea Scriitorilor și Sindicatul Ziariștilor oferea la restaurantul Athenee Palace un banchet în cinstea lui Tagore. Printre marile personalități invitate, se numărau Păstorel Teodoreanu, Otilia Cazimir, Duiliu Zamfirescu, Victor Eftimiu, Ion Pillat ș.a. („Oaspeți de seamă ai României” – Almanahul 1989 România literară)

Amita Bhose,  (profesoară la Universitatea din București între anii 1972-1991), scriitoare, traducătoare, cercetatoare, eminescolog, l-a tradus pe Eminescu în bengali si a făcut cunoscută literatura română în India, din dragoste pentru țara care, așa cum spunea  Zoe Dumitrescu-Busulenga: „a iubit-o poate mai mult decât mulți români și a slujit-o cu inteligența și condeiul ei”.

Editura „Cununi de stele” a  publicat  diverse creații ale literaturii indiene, cărţi de lingvistică, gramatică și studii. Între altele, şi o colecţie Amita Bhose în care apar cărţile (traducerile), studiile şi cursurile acestei profesoare venite din India şi rămase în România până la moarte din dragoste de literatură română. Câteva din titlurile recent apărute sunt traduceri din Rabindranath Tagore, toate traduse din limba bengali de Amita Bhose .

 

„Mă aflu într-o căutare după Dumnezeu de când mă știu, timp de mai multe vieți, încă de la începutul existenței mele. Odată, am reușit să-L văd lângă o stea îndepărtată, așa că m-am bucurat și am dansat de unul singur pentru că, deși era mare distanța, nu era imposibil de ajuns până acolo. Am călătorit către acel loc și în cele din urmă am ajuns la acea stea, dar Dumnezeu se mutase către o altă stea. Astfel au decurs lucrurile vreme de secole.” Rabindranath  Tagore

 

Muza virtuală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s