POLITICA NU ESTE PENTRU (ORICE) FEMEI

adams-rib-still

sursa foto: Blog Wolters Kluwer Romania

Mare tristețe în rândul feministelor… În noiembrie 2016, Hillary Clinton a pierdut alegerile. Da, acesta este adevărul, oricât de ciudat ar suna. Nu Donald Trump a câștigat, ci Hillary Clinton a pierdut. Și nu pentru că este femeie. Sau mai bine spus nu doar pentru că este femeie. Jumătate dintre femeile din SUA au votat cu Trump, în ciuda declarațiilor sexiste pe care le-a făcut. Semn că femeile mai curând preferă un bărbat mitocan, decât o femeie care închide ochii la aventurile soțului doar de dragul carierei.

Spuneam că Hillary Clinton este cea care a pierdut. Pe două planuri. În primul rând și cel mai important – a pierdut sprijinul serviciilor. Și aici nu are nimic de-a face cu faptul că este femeie. Condoleezza Rice este de asemenea femeie (ba chiar mai femeie decât Hillary după gusturile mele) și a fost unul dintre cei mai buni consilieri pe probleme de securitate pe care SUA i-a avut. Față de ea Hillary este o carieristă penibilă dispusă la orice compromis, inclusiv în interiorul familiei pentru a ajunge unde și-a propus. Și asta încă nu e tot – diletantismul ei absolut în materie de politică externă și de securitate a dus la moartea ambasadorului SUA din Benghazi (Libia). Era puțin probabil ca în aceste condiții serviciile secrete să fie de acord ca ea să ajungă la Casa Albă. Al doilea plan unde a pierdut ea a fost votul americanilor din clasa de mijloc. Da, ea a câștigat votul popular și a pierdut la numărul de electori. Pentru cine știe cum funcționează sistemul politic american, ăsta este un semn că ea nu a știut să se impună în fața americanilor (bărbați și femei) care au nevoie să se simtă apărați în fața abuzurilor marilor companii. Donald Trumpo este un măscărici. Dar un măscărici care a știut ce să le spună ACELOR americani care se simt trădați de sistemul actual politic. Iar Hillary Clinton este reprezentanul acestui sistem.

Cine se plânge că Hillary Clinton a pierdut pentru că este femeie să privească în alte țări care au fost conduse de femei. Poate nu ar strica să înceapă de exemplu cu India. Țara a dat una dintre cele mai cunoscute femei lider politic – Indira Gandhi și, în prezent este țara în care drepturile femeilor sunt cel mai puțin respectate, iar câteva cazuri de viol au îngrozit întreaga lume. Cam așa arată pentru femei o țară care a fost condusă de o femeie. Sau să se uite la Argentina, unde modelul Peron (mai curând Isabel decât Evita) a produs un președinte precum Cristina Elisabet Fernández de Kirchner, care, practic, a moștenit funcția de la soțul ei. Sau Brazilia, unde Dilma Vana Rousseff a fost aleasă de două ori consecutiv pentru a sfârși demisă fiind prinsă cu mâna în buzunarele brazilienilor. Se pare că a fi femeie nu e suficient pentru a demonstra că ai ce căuta în politică. Regulă care se aplică de altfel și la bărbați.

Până la urmă politica este despre cum să conduci o comunitate. Iar asta ar avea legătură cu alte calități – competență, onestitate, etc, și nu cu sexul căruia îi aparții.

Alexandru Luca

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s