GASTON LEROUX

Leroux,Gaston

sursa foto: qotd.org

 

 

Gaston Louis Alfred Leroux (6 mai 1868 – 15 aprilie 1927) a fost un jurnalist și scriitor francez de romane polițiste. Ca jurnalist la ziarul francez „Le matin”, s-a făcut remarcat atât ca reporter pasionat de relatarea crimelor și proceselor, cât și în calitate de corespondent de război.

În 1907 a renunțat brusc la jurnalism și a început să scrie. Ca autor de romane polițiste, cele mai cunoscute cărți  ale lui Gaston Leroux sunt „ Misterul camerei galbene” și „ Parfumul doamnei in negru”. Însă   cea mai importantă și faimoasă operă a sa este „Fantoma de la operă”, apărută în 1910. Pe patul de moarte, scriitorul mărturisea :  „Fantoma de la Operă a existat cu adevărat. Nu a fost nicidecum, aşa cum s-a crezut mult timp, un subiect de inspirație al artiștilor, o superstișie a directorilor sau creația monstruoasă a închipuirii înfierbântate din mintea acelor domnișoare din corpul de balet, a mamelor lor, a plasatoarelor, a angajaților de la garderobă sau a portăresei. Da, ea a existat în carne și oase, cu toate că s-a înveșmântat în toate aparențele unei fantome adevărate, adică ale unei umbre.”

„Fantoma de la Operă”  este un thriller încărcat de mister, suspans, dar și o poveste de dragoste fascinantă și imposibilă. Personajul Erik, un geniu al muzicii și arhitect cu o fantezie debordantă, își ascunde chipul desfigurat, imposibil de privit, în catacombele Operei din Paris, iubind-o cu disperare și fără speranță pe frumoasa  Christine Daa. Acesta este povestea, inspirată parțial din fapte reale care s-au întâmplat la începutul secolului al XX-lea în Opera din Paris.

Ziarul „Daily Telegraph” prezenta „Fantoma de la Operă” ca pe „Un roman gotic despre dragoste, onoare si tragedie, cu un substrat infiorator si obsedant.“ Iar în paginile din „ New York Times” se putea citi despre „o venerabilă si foarte ecranizată poveste despre sentimente delicate si mărețe, cu o notă horror de-a dreptul înspăimântătoare.“

Cartea lui Gaston Leroux, „Fantoma de la Operă”, a avut mai multe adaptări pentru scenă, cea realizată de Andrew Lloyd Webber, fiind adaptată în 14 limbi, distinsă cu peste 70 de premii importante și vizionată de peste 130 de milioane de spectatori din întreaga lume.  Lansată în 1987, înregistrarea originală a acestui musical, cu Michael Crawford în rolul Fantomei și Sarah Brightman ((sotia lui Andrew Lloyd Webber) în rolul lui Christine, este albumul de distribuție cu cea mai mare cifră de vânzări înregistrată vreodată — peste 40 milioane de exemplare. A fost primul album de distribuție din istoria musical-ului britanic care a intrat în topuri direct pe primul loc, iar de atunci a câștigat „Discul de Aur” și „Discul de Platină” atât în Marea Britanie, cât și în Statele Unite. De asemenea, a avut multe adaptări pentru film și televiziune — Fantoma de la operă (1925); Song at Midnight (1937); Fantoma de la operă (1943); The Phantom of 42nd Street (1945); Fantoma de la operă (1962); The Phantom of Hollywood (1974); Phantom of the Paradise (1974); Opera (1987); Fantoma de la operă (1989); Fantoma de la operă (1990); The Phantom Lover (1995); Fantoma de la operă (1998); Phantom of the Megaplex (2000); Fantoma de la operă (2004).

 

Muza virtuală

 96c7c1d834633a7420a8ff5d3f1ad89c

sursa foto: pinterest

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s