NICCOLO MACHIAVELLI

 

Machiavelli_AF

sursa foto: Miami Herald

Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (n. 3 mai 1469 – d. 21 iunie 1527) a fost un diplomat, filosof, istoric, om politic și scriitor italian, un gânditor cinic, dar și un patriot  înflăcărat.

Nu se cunosc multe lucruri  despre viața lui Niccolò Machiavelli.  S-a stabilit că viața sa a fost împărțită în trei peroade, care coincide chiar cu istoria Florenței: perioada tinereței, cu măreția si apogeul Florenței, sub conducerea lui Lorenzo de Medici (Magnificul);  prăbușirea familiei Medici, în anul 1494, anul în care Machiavelli  intra în serviciul  public, ofițer;  revenirea la putere a familiei Medici în 1512, anul în care Machiavelli și-a pierdut postul. Perioada de guvernare a familiei Medici, între anii 1512 și 1527 a fost și perioada în care Machiavelli scrie și devine cunoscut.

Pe lângă lucrările importante, adevărate lecții de politică și luciditate, Machiavelli este și autorul  câtorva poeme și unei serii de piese de teatru, dintre care cea mai cunoscută e „Mătrăguna” (1524), o critică acidă și obscenă a corupției societății italiene contemporane.

„Istorie Fiorentine”- este un„ manual” de educaţie patriotică, adresat tinerilor cu scopul transformării lor în cetățeni înțelepți, prin raportarea la mersul istoriei.

„Vita di Catruccio Castracani de Luca” prezintă imaginea ideală a conducătorului , cartea fiind o biografie a lui Catruccio Castracani, un concodier  din Trecento, ce a fost şi conducatorul cetăţii Lucca.

„Discorsi sopra la prima deca di Tito Livio” – lucrarea cuprinde discursurile asupra primei decade a lui Titus Liviu. Lucrarea este  în genere un comentariu asupra istoriei ce constă intr-o sumedenie de observaţii coerente şi adevărate, plus meditaţii profunde asupra a ceea ce învaţă istoria pe oameni.

Probabil cea mai  cunoscută și faimoasă lucrare, „Principele” este ultima carte a lui Machiavelli. În tratatul său care a împlinit cinci secole de existenţă, Machiavelli descrie metodele prin care un principe poate dobândi și menține puterea politică. Începutul cărții prezintă modele ilustre ale marilor oameni din Antichitate, continuând cu sfaturile și opiniile autorului.

Niccolò Machiavelli susţine că principalele atribute pe care trebuie să le deţină un om politic sunt forţa şi inteligenţa vicleană. Astfel, omul politic machiavellian trebuie să fie o îmbinare între puterea leului şi inteligenţa vulpii, deoarece leul este temut de celelalte animale, iar vulpea deţine inteligenţa şi viclenia necesare pentru a ocoli capcanele. În același timp, un conducător trebuie să fie si iubit si temut de către supuşii săi. Trebuie să fie mereu pregătit pentru a întâmpina orice problemă.

Considerat primul tratat modern de politică, „Principele” este expresia scriitoricească a celei mai lucide conștiințe politice din Renaștere.  Pe nedrept amintind de Machiavelli, termenul  „machiavelic”, deseori folosit a devenit sinonim cu duplicitar, fățarnic, perfid, viclean ori șiret, amintind nu doar de oamenii din vremea în care autorul a trăit, ci putându-se adapta tuturor vremurilor, pentru majoritatea conducătorilor.

Prefăcându-se că dă lecţii regilor, Machiavelli a arătat popoarelor , tuturor oamenilor, adevărul.Se povestește  că, întrebat unde ar prefer  să meargă, în rai sau în iad, Machiavelli ar fi răspuns: “Mai degrabă în iad, să pot discuta chestiuni de stat cu toate marile spirite, decât în rai, cu o droaie de blegi!”

Muza virtuală

 

Cele mai importante scrieri ale lui Niccolò Machiavelli:

1512/1516: „Belfagor”

1513: „La mandragola” („Mătrăguna”)

1513: „Dialogo intorno alla nostra lingua” („Dialog despre limba noastră”)

1520: „Vita di Castruccio Castracani da Luca” („Viața lui Castruccio Castracani da Luca”),

Lettere familiari („Scrisori de familie”)

1520/1525: „Le istorie fiorentine” („Istoriile florentine”)

1521: „Sette libri dell’arte della guerra” („Șapte cărți despre arta războiului”)

1531: „Discorsi sopra la prima deca di Tito Livio” („Discursuri asupra primei decade a lui Titus Livius”)

1532: „Il principe” („Principele”).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s