JAROSLAV HASEK

Hasek_jaroslav1920                                                                                                        sursa: wikiwand

Jaroslav Hašek  (30 aprilie 1883 – 3 ianuarie 1923) a fost un scriitor satiric, umorist și un anarhist socialist ceh, cunoscut, în special, pentru romanul său „Peripețiile bravului soldat Švejk”, o colecție neterminată de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Hašek a mai scris și circa 1500 de povestiri.  (Wikipedia)

Activitatea și întâmplările vieții lui Jaroslav Hašek , l-au condus pe scriitor adeseori  în arest ori la condamnări cu închisoarea. Biografii autorului povestesc cum, pe parcursul anului 1908, acesta a fost arestat „numai” de două ori: o dată pentru că smulsese un steag dintr-o piață public, a doua oară pentru provocarea unui scandal. Avea o vitală nevoie de a-i speria pe burghezi cu tot felul de farse și de a sfida autoritățile. În 1911, în timp ce se întorcea acasă traversând podul Karol, i-a venit idea să se aplece peste parapetul podului, dând impresia că intenționează să se arunce în apă. Fiind observat de către un trecător care a anunțat poliția, Hašek  a ajuns la un ospiciu ca să i se trateze „presupusa” depresie!

În 1915, Jaroslav Hašek a fost  încorporat şi repartizat la Regimentul 91 al infanteriei  din Česke Budějovice.  „Peripețiile bravului soldat Švejk”” are un puternic caracter autobiografic, teteristul Marek, nefiind   altul, decât însuşi autorul. În viața de cazarmă, Svejk este mulțumit în orice situație; curajos, mereu bine-dispus, el este convins că în orice împrejurare, oricât de gravă ar părea, va exista mereu o soluție! Calm, veșnic zâmbitor, mascând o șiretenie abil ascunsă sub aparența unui devotement fără margini, soldatul  Švejk execută pe dos toate ordinele, provoacă inocent cele mai mari încurcături.

Perfect înarmat cu cea mai infailibilă armă – ridicolul, soldatul Švejk învinge ororile și absurdul unui război nedrept.  Amintind de don Quijote al lui Cervantes, năstrușnicul hidalgo Švejk, rătăcit în imensitatea Imperiului Austro-Ungar pare a fi un idiot, un biet imbecil sau un geniu al diversiunii.

„Peripețiile bravului soldat Švejk” este o carte absolut unică, fiind singura carte care abordează tema războiului dintr-un punct de vedere nemaiîntâlnit. O carte-manifest antirăzboi, o satiră care demască tragismul, cruzimea și absurdul războiului imperialist. Mesajul profund al romanului, drumul soldatului  Švejk de la Praga spre Galiția este o coborâre în infern; în infernul unei lumi din care se va naște Lenin, Stalin și Hitler.

Arta lui Jaroslav Hašek l-a născut pe „bravul soldat Švejk”, iar moartea sa i-a dăruit lui Švejk nemurirea.

 

Muza virtuală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s