SOCIETATEA SCRIITORILOR ROMÂNI

Casa-Monteoru-Uniunea-Scriitorilor-din-Romania1

28 aprilie 1908 – a fost înființată  Societatea scriitorilor români, al cărei prim președinte a fost ales Cincinat Pavelescu. Începând cu prima jumătate a secolului al XIX-lea, în etapa de constituire a literaturii române, scriitorii au început să simtă nevoia existenței unei grupări adecvate preocupărilor creatoare, în centrul căreia să stea desăvârșirea limbii române și încurajarea literaturii naționale.

O organizație a scriitorilor fusese dorită încă începând cu anul 1821, existând un început odată cu nașterea Asocieției Literare Române din 1848, sortită eșecului. În 1866 se va fonda Societatea  Literară Română,  transformată în Societatea Academică Română și, ulterior, din 1879, în Academia Română.

Noua generație de scriitori de la începutul secolului al XX-lea, dincolo de îmbogățirea și diversificarea climatului literar, a avut ca principal merit acordarea respectului și demnității pentru truda creatorilor, într-o încercare de a le fi apărate drepturile și interesele. . în articolul „Cum trăim”, publicat în „Viaţa literară şi artistic”, nr. 37 din 1907, Ilarie Chendi dezvăluia, cu amărăciune, unele aspecte dureroase din viaţa scriitorilor: „Mizeria tot se mai lăfăieşte prin rândurile celor mulţi. Prin cafenele, scriitorii de talent tot mai stau roată în jurul meselor, aşteptând zile mai bune. Prin anti-şambrele miniştrilor, tot mai întâlneşti stilişti de rangul întâi oferindu-şi bunele servicii. Şi sunt mulţi şi buni şi plini de viaţă şi nimeni nu le ajută să-şi creeze mai prielnice condiţii de trai şi un larg teren de activitate, căci tot mai există credinţa nebună că poeţii şi nuveliştii nu sunt din rândul elementelor trebuitoare.”

În 13 martie 1908, Emil Gârleanu, Şt. O. Iosif şi Dimitrie Anghel, au alcătuit o comisie pentru elaborarea Statutelor preconizatei Societăţi a Scriitorilor Români. Ca model pentru aceste Statute, Cincinat Pavelescu adusese de la Paris „Status de la Société des Gens de Lettres”, societate înfiinţată de scriitorii francezi la 28 aprilie 1838. Urmând exemplul acestora, scriitorii noştri au ales tot data de 28 aprilie, din 1908, pentru a pune bazele Societăţii Scriitorilor Români.

În ziua de 28 aprilie 1908, se năștea la Bucureşti, într-o încăpere a berăriei Wilhelm, din strada Edgar Quinet, Societatea Scriitorilor români și era ales primul comitet de conducere, compus din din Ioan Adam, Dimitrie Anghel, I. A. Bassarabescu, I. Al. Brătescu-Voineşti, Virgil Caraivan, Ion Ciocârlan, Ludovic Dauş, N. Dunăreanu, Al. S. Florescu, Emil Gârleanu, Artur Gorovei, Şt. O. Iosif, G. Murnu, Dimitrie Nanu, Cincinat Paveelescu, G. Ranetti, Mihail Sadoveanu, C. Sandu-Aldea, Artur Stavri şi G. Sylvan.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale Societăţii Scriitorilor Români a fost acela de a impune dreptul de proprietate literară și  onorarea drepturilor de autor. Un lucru greu de obţinut, pentru că, până la începutul secolului al XX-lea, nici o publicaţie nu onora colaborările scriitorilor. În primul deceniu al secolului al XX-lea, singura revistă care a început să plătească pe scriitorii care colaborau în paginile ei a fost „Viaţa românească”.

Din 1908 până în 1948, timp de patru decenii,   „Societatea Scriitorilor Români” şi-a îndeplinit nobila misiune de a impune demnitatea profesiunii de scriitor, de a îmbunătăţi condiţia existenţială a mânuitorilor condeiului şi de a dobândi pentru creaţia literară respectul şi preţuirea pe care le merită cu prisosinţă.

în 1949, Societatea Scriitorilor Români devine Uniunea Scriitorilor din România. În prezent, U.S.R. cuprinde 2600 de membri care activează în 19 filiale organizate în România şi în filiala Chişinău din Republica Moldova.

La restaurantul Uniunii Scriitorilor:

Beau băieţii, harnici,
De cu seara-n zori,
Unii sunt paharnici,
Alţii… turnători!

(epigramă de Păstorel Teodoreanu)

Muza virtuală

 

Președinți ai USR ((https://ro.wikipedia.org/wiki/Uniunea_Scriitorilor_din_Rom%C3%A2nia ):

 

 • Zaharia Stancu (1949 – 1956)
 • Mihail Sadoveanu (1956 – 1961)
 • Mihai Beniuc (1962 – 1964)
 • Demostene Botez (1964 – 1966)
 • Zaharia Stancu (1966 – 1974)
 • Virgil Teodorescu (1974 – 1978)
 • George Macovescu (1978 – 1982)
 • Dumitru Radu Popescu (1982 – 1990)
 • Mircea Dinescu (1990 – 1996)
 • Laurențiu Ulici (1996 – 2000)
 • Eugen Uricaru (2000 – 2005)
 • Nicolae Manolescu (2005 – prezent)

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s