MARY WOLLSTONECRAFT

wollston

Mary Wollstonecraft (n. 27 aprilie 1759 – 10 septembrie 1797) a fost o scriitoare britanică, cu preocupări legate de filosofie, fiind considerată prima teoreticiană a feminismului iluminist, sub influența lui Rousseau și a mișcării pentru drepturile universale ale omului. Mary Wollstonecraft a fost căsătorită cu filosoful  William Godwin și a fost mama lui Mary Shelley, autoarea lui „Frankenstein”.

Mary Wollstonecraft a scris nuvele, tratate, o istorie a Revoluției Franceze, o carte de conduită și o carte pentru copii. Dar cea mai importantă lucrare este considerată „ A Vindication of the Rights of Woman” (1792)în care autoarea , într-o vreme în care revoluționarii revendicau drepturi egale pentru toți bărbații, cerea ca aceste drepturi să fie acordate și femeilor.

Veritabilă pionieră a feminismului modern, „O revendicare a drepturilor femeii” a apărut cu 50 de ani înainte de micările feminist pentru votul universal.  Mary Wollstonecraft  pleda pentru egalitatea femeilor cu bărbații în educație, în justiție și în politică, atacând astfel teoreticienii iluminismului care reduceau femeile la funcția sexual și reproductivă, refuzând ideea de libertate asociată spiritului femeilor.

Acuzată de subminarea „bunelor obiceiuri”, Mary Wollstonecraft a fost atacată în repetate rânduri de către conservatorii britanici, având drept consecință o ignorare totală a lucrărilor ei.

În luna martie a acestui an, „O revendicare a drepturilor femeii” a apărut la editura Herald, fiind prima traducere în limba română (datorată trad. Anca Costea) a originalului care datează din 1792. Cu siguranță,  cititoarele acestor rânduri vor recunoaște actualitatea gândurilor scriitoarei Mary Wollstonecraft:  „Femeile sunt educate de mici (…) că o anume cunoștință a slăbiciunilor omului, cu alte cuvinte o anume viclenie, un temperament docil, o supunere aparentă, precum și o atenție meticuloasă în adoptarea unui comportament naiv le vor aduce protecția bărbatului; iar dacă sunt frumoase, nu mai e nevoie de altceva pentru cel puțin 20 de ani din viața lor.”

 

Muza virtuală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s