VLADIMIR NABOKOV

vladimir-nabokov-4

 

Vladimir Nabokov (n. 23 aprilie 1899 – d. 2 iulie 1977) a fost un scriitor american de origine rusă; familia sa aparținea aristocrației și a fost nevoită să emigreze în timpul revoluției bolșevice.( Wikipedia)

Numele familiei Nabokov a fost dat unei specii de fluturi descoperite de către un unchi de-al scriitorului. Însă marea faimă a numelui  Nabokov este legată de termenul de „nimfetă”, o „specie” de personaj care s-a născut odată cu apariția romanului „Lolita”, publicat în 1955.

Așa cum de multe ori s-a întâmplat de-a lungul istoriei, mai ales în chestiuni legate de religie și sex, oamenii, conduși de un exces de zel al ipocriziei, s-au grăbit să condamne cartea lui Nabokov (așa cum se întâmplase  și cu „Amantul doamnei Chatterley” al lui H.D. Lawrence sau „Originea speciilor” a lui Darwin!), „Lolita” fiind azi o considerată o capodoperă literară, în ciuda etichetelor primite în diverse perioade.

Subiectul, șocant pentru societatea anilor ’50 – pasiunea unui bărbat ajuns la maturitate pentru o fetiță de doisprezece ani – reușește în continuare să păstreze atracția „fructului interzis”, fiind „recomandat consumului” cititorilor care au ajuns, însă, la o anumită maturitate literară și stilistică. De ce maturitate literară? Pentru că într-un mod extrem de simplist, această poveste ar putea fi redusă la confesiunile unui pedofil care supune o copilă la o viață inumană.  Schimbând unghiul, „Lolita” se poate transforma într-o poveste de dragoste sinceră și pasională, care orbește și dăinuie o viață întreagă. Cheia înțelegerii totale o oferă însuși autorul: „Un cititor bun, un cititor important, un cititor activ şi creativ este un re-cititor.”

În ciuda acestui subiect controversat, din punct de vedere literar, „Lolita” rămâne o capodoperă, un roman clasic al secolului XX. Cititorul va parcurge primele pagini găsind în Humbert un om vrednic de dispreț, ajungând până la final să-l simpatizeze, devenind un fel de „cititor-victimă” al talentului scriitoricesc al lui Nabokov, care stăpânește arta de a crea intimitate între cel care citeste și personaj.

„Cărţile lui Vladimir Nabokov ocupă pe rafturile bibliotecii mele cam un metru şi jumătate din spaţiu, singurul care îl întrece fiind Shakespeare… Pentru mine, Nabokov este cel mai important romancier al secolului XX.” (Martin Amis)

 

Muza virtuală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s