CHARLOTTE BRONTË

Charlotte_Brontë

Charlotte Brontë ( n. 21 aprilie 1816 – d. 31 martie 1855) a fost o faimoasă romancieră și poetă engleză, sora mai mare a altor două scriitoare: Emily Brontë și Anne Brontë. Mulți au citit cu plăcere romanele autoarei, dar puțini sunt cei care știu povestea tristă a vieții ei. Conform female-ancestors.com, în familia scriitoarei s-au născut șase copii: cinci fete și un băiat. La un an după nașterea micuței Anne, mama lor a murit, copiii rămânând în grija unui tată rece și violent și a unei mătuși.

Încă din copilărie, frații au început să scrie povești, ducând o viață tristă și retrasă. În anul 1825, cele două surori mai mari (Maria și Elizabeth) au murit, în urma condițiilor grele din internatul la care fuseseră trimise.  Acel internat, cu viața sa aspră și lipsă de condiții, se va regăsi după ani, în romanul „Jane Eyre”.

Unicul băiat al familiei, văzut ca cel mai talentat din familie, așa cum notează BronteFamily.org.  urma să devină pictor, poet sau ziarist, așa cum spera tatăl său. Cu timpul, aceste speranțe vor fi spulberate de înclinațiile către alcool și opiu ale tânărului, toate acestea culminând cu un incendiu care se va regăsi în paginile din „Jane Eyre”. La 31 de ani, cu sănătatea șubrezită, se pare de tuberculoză, tânarul se vas tinge din viață. Aceeași boală o va ucide la nici trei luni după moartea fratelui pe Emily, urmând ca la nici jumătate de an să piară de aceeași boală și Anne.

În mai 1846, surorile publică pentru prima oară un volum de poezii, conform biografiei făcute de BBC History. Un an mai târziu, Anne va publica romanul „Agnes Grey” și, tot atunci, va apare „Jane Eyre”, carte scrisă de Charlotte.

„Jane Eyre” a avut un succes fulminant, fiind una dintre cele mai bine vândute carți ale anului 1847.

La 37 de ani, ultima dintre surorile Brontë, Charlotte, se va căsători cu  vicarul Arthur Bell Nichols, rămânând la scurt timp însărcinată. Însă copilul nu a mai apucat să vadă lumina zilei,  pentru că pe 31 martie 1855, la opt luni de la căsătorie, Charlotte moare si ea de tuberculoza, urmărită de destinul tragic al fratelui și surorilor ei.

Numită “primul istoric al conștiintei private”, Charlotte Bronte a fost considerată pe drept cuvânt precursoarea romanului interior din secolul al XX-lea, reprezentat de scriitori precum Marcel Proust , James Joyce  si Virginia  Woolf.

Charlotte Brontë, fără să fi avut parte de prea multă dragoste, a scris unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste din literatura universală, dovedind că imaginația poate naște o lume mai bună, așa cum scria: „Înlăturasem adevărul spre a mă hrăni cu visuri…”

 

Muza virtuală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s