ȘTEFAN IOANID

descărcare

 

Ştefan Ioanid ( n.18 aprilie 1949 – d. 4 noiembrie 2009) a debutat cu poezii  în revista „Astra” în 1966. . A absolvit Filosofia la Bucureşti, fost o vreme profesor, apoi ziarist şi redactor la „Curierul românesc”, împreună cu poeţii Gh. Istrate şi Ion Murgeanu.

Poetul  Ștefan Ioanid a ales discreția față de fenomenul literar spectaculos, mercantil și uneori inutil, printr-un discurs rafinat, subtil, pretios, decantând cu grijă esențele rare ale lirismului. Intelectual de mare ținută morală, a refuzat, de asemenea, și orice implicare în  politică,  rămânând poetul singular care se exprima social ca profesor de filosofie.

Poezia sa, de esență filosofică,  este un dialog socratic într-o formă concentrată, fiecare cuvânt  fiind ales cu grijă, purtător de simboluri. Pentru Ștefan Ioanid viața este un miracol, iar datoria poetului este să o urmărească grav,  fascinat, într-o contemplare profundă.

Un poet de mare subtilitate si profunzime, Ștefan Ioanid scrie o poezie al cărui mister  trebuie descifrat dincolo de dificultățile de receptare. „A numi un lucru înseamna a suprima noua zecimi din placerea de a-l sugera”, spunea Mallarmé,  și aceasta este și crezul lui Ștefan Ioanid.

„Unul din cei mai tulburători poeţi pe care i-am gustat în ultima jumătate de veac când glorii s-au desfăcut cu Nichita Stănescu, orgolii cu Cezar Ivănescu, redempţiunea cu Daniel Turcea, teribila forţă a Angelei Marinescu; iar acest poet vine dintr-o extraordinară discreţie – acest Ioanid, acest „Bietul Ioanide” al liricii noastre, puternic şi sigur pe sine, şi orgolios când în Scriptorium îşi dictează Metafizica Sieşi”. (Ion Murgeanu)

„Nu trebuie să vă fie frică de moarte!

 Nu se duce în Iad

 decât acea parte a omului

 care nu vrea să moară „.

 

 

Muza virtuală

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s