HENRY JAMES

220px-Henry_James_by_John_Singer_Sargent_cleaned

 

Henry James (n. 15 aprilie 1843 — d. 28 februarie 1916) își datorează celebritatea literară viziunii inovatoare a modului în care a corelat literatura cu filosofia și psihologia. Inovațiile narative impuse de Henry James se vor continua, adânci și rafina în secolul XX, literatura pătrunzând în zone prea puțin explorate,  aducând în prim-plan atât spiritul individual, cât și mentalități, prejudecăți.

Îl regăsim azi pe Henri James ca pe un scriitor modern a cărui privire nu se îndreaptă spre viața exterioară, acțiune, relații sociale etc, ci către viața interioară a personajelor. Într-una dintre prefețele sale, James recurgea la o metaforă, aceea de „casă a ficțiunii”, ca un mod de relevare a intențiilor sale scriitoricești. Cititorul se apropie de acea „casă” bine luminată, cu numeroase ferestre, și singurul mod de a vedea ce se află în interior este de a privi printr-una dintre aceste ferestre, care îi oferă o anumită perspectivă. Pentru a vedea mai bine, cititorul trebuie să se mute la altă fereastră, așadar să privească interiorul dintr-un alt unghi, în cele din urmă să poată reconstituui interiorul, combinând perspectivee oferite de aceste „ferestre”. Henry James sugerează astfel că felul în care un personaj înțelege viața nu este în mod necesar nici cel corect, și în nici un caz, singurul.

Ca teoretician al romanului, James a explorat în mai multe opere ipostaza naratorului „mincinos”, care nu știe sau nu vrea să dezvăluie cititorului întregul adevăr. Considerat de critică cel mai bun roman al său, „Portretul unei doamne” este un studiu al spiritului american în fața culturii și tradițiilor europene. Cariera lui Henry James a fost una dintre cele mai lungi și cu influență covârșitoare din istoria literaturii americane.

Romane: The Europeans (Europenii), 1878; Washington Square (Piaţa Washington), 1880; The Portrait of a Lady (Portretul unei doamne), 1881; The Spoils of Poynton (Comorile din Poynton), 1897; The Awkward Age (Vârsta ingrată), 1899; What Maisie Knew (Ce ştia Maisie), 1897; The Wings of the Dove (Aripile porumbiţei), 1902; The Ambassadors (Ambasadorii), 1903; The Golden Bowl (Potirul de aur), 1904. Nuvele şi povestiri: Madame de Mauve, 1874; Daisy Miller, 1878; The Aspern Papers (Manuscrisele lui Jeffrey Aspern), 1888; The Altar of the Dead (Altarul morţilor), 1895; The Figure in the Carpet (Desenul din covor), 1896; The Turn of the Screw (O coardă prea întinsă), 1898.

 

Muza virtuală

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s