ION GRECEA

6685884-M

 

Ion Grecea (n. 11 aprilie 1924 – d. 6 aprilie 1999) este scriitorul al cărui avocat din oficiu voi fi astăzi. Absolvent al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București, Ion Grecea  a debutat la „Gazeta literară”, publicând schițe și povestiri sub îndrumarea lui Eusebiu Camilar. Opera sa, prea puțin cunoscută și prea repede uitată, cuprinde o categorie așa-zis „ușoară”, de romane de aventuri și spionaj,  de divertisment, pentru copii și tineret, cu personaje bine structurate, dramatism atent aplicat acțiunii, redare de cunoscător al psihologiei colective și o altă categorie, cea a romanelor de dragoste.

Vorbind despre Ion Grecea, sunt în situația în care trebuie să renunț la tonul rece, la prezentarea distanțată și obiectivă a unui „remember” literar.  Pentru că două dintre romanele sale, „Talida” și Moartea lebedei” au fost printre primele mele romane de dragoste citite.  Cum aș putea sa o uit pe Talida? Acea  fata de o frumusețe ieșită din comun, locuind în cartierul „celor mai sărmani dintre sărmanii orașului”, atât de talentată la pictură, reușind cu mari sacrificii să-și termine studiile și să devină profesoară? Acea femeie care trece prin atâtea greutăți, depășindu-le pe toate și după multe lovituri ale destinului să găsească fericirea  într-o mareiubire?

Sau Dorina Darini („Moartea lebedei”),  balerina căreia un accident stupid îi pune capăt carierei, obligând-o să se întoarcă în satul copilariei? Aici îl va cunoaște pe Alexandru, grănicer și student la Chimie la București.  Poveste fascinantă de dragoste care se va  încheia brutal prin uciderea lui Alexandru într-o misiune. Și balerina…

„Considerase viața ei de-acum împlinită, intrată pe firescul făgaș al viselor ei, era fericită, își aflase în sfârșit, după atâția ani, omul care să îi înțeleagă suferința(…). Ce a rămas din toate acestea? Visul ei s-a spulberat către zenit, ca aburul ce se ridică alene din fața liniștită a lacului…. Vârful piciorului atinse unda înfiorată a apei, apa îi cuprinse gleznele, apoi genunchii…”

Prea repede și pe nedrept uitat, Ion Grecea este unul dintre scriitorii români insuficient cunoscuți și apreciați. Cărțile lui pot fi oricând o alternativă la romanele de dragoste „la modă”, pentru adolescente, lecții de sensibilitate, romantism și visare.

Muza virtuală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s