JOSEPH PULITZER

jpulitzer

 

Joseph Pulitzer (n. 10 aprilie 1847 – d. 29 octombrie 1911) s-a nascut in 1847, în Mako, Ungaria. Tatal lui,  evreu, era un comerciant de grâne înstărit. Mama, de origine germană, era o romano-catolica devotată, care a dorit ca măcar unul dintre fiii săi, Joseph sau Albert, sa devină preot. Băieții au beneficiat de o educație aleasă, la școli particulare, mai ales de când familia s-a mutat la Budapesta. Emigrând în America, Pulitzer a schimbat multe meserii „umile”, de la hamal, spălător de vase prin baruri, chelner. Întâmplarea a făcut să fie angajat ca reporter de investigații,  reușind astfel să se impună, devenind „o voce” care mărea tirajul ziarelor.

În 1883 a cumpărat „The New York World”, ziar aflat în cădere dramatică de tiraj. Aplicând propria „rețetă”, cea a investigațiilor și știrilor senzaționale, Pulitzer a ridicat ziarul la un tiraj de 600 000 de exemplare. Spre finalul vieții, plănuia să înființeze prima școală de jurnalism. Chiar dacă nu a trăt să-și vadă visul împlinit, Pulitzer a donat prin testament două milioane de dolari Universității din Columbia, care a inaugurat la un an după moartea sa „Școala de jurnalism din Columbia”.  Din 1917, Universitatea din Columbia acordă anual Premiul Pulitzer, un simbol al  modului miraculos prin care cuvintele prind viață pentru a schimba vieți. Premiul Pulitzer este un premiu asemănător ca prestigiu premiului Nobel  sau premiului Oscar din cinematografie. El este acordat anual pentru merite deosebite în jurnalism, literatură și muzică.

Joseph Pulitzer, emigrantul aflat în căutarea visului american, a devenit el însuși un simbol al acestui vis, schimbând lumea prin cuvinte:  puterea cuvintelor de a demasca nedreptatea, de a mobiliza oamenii, oferind curajul opiniilor.

 

Muza virtuală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s