EMIL CIORAN

hyperliteratura-emil-cioran-misioginia

 

Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911 – d. 20 iunie 1995), scriitorul și „filosoful disperării” cum a fost  supranumit de contemporani, a preferat să se stabilească în Franța, unde a trăit până la sfârșitul vieții ca apatrid, fără să ceară cetățenia franceză.

Predând filosofia timp de un an la liceul „Andrei Șaguna” din Brașov, Cioran a fost profesorul care îi sfătuia pe elevi să nu învețe, pentru că filosofia nu trebuie învățată, ci judecată. Omul care visa o Românie cu „ populația Chinei și cultura Franței”, și-a iubit și detestat cu aceeași patimă țara natală.

Prima lui carte, apărută în 1934 în România, „Pe culmile disperării”, a fost urmată de „Cartea amăgirilor” (1935), „Schimbarea la față a României” (1936), „Lacrimi și  sfinți” (1937). În 1940 începe să scrie „Îndreptar pătimaș”, ultima sa carte în limba română, a cărei variantă definitivă va fi încheiată în 1945, anul când se va stabili definitiv în Franța și va începe să scrie doar în limba franceză. Cu excepția Premiului Rivarol, conferit în 1950 pentru debutul francez, va refuza toate celelalte premii literare decernate ulterior.

Opera lui Cioran dezvăluie cugetări profunde, personale.  „N-am inventat nimic, am fost doar secretarul senzaţiilor mele”, notează scriitorul Cioran. Păcatul originar, sensul tragic al istoriei, sfârşitul civilizaţiei, deşertăciunea vieţii, obsesia absolutului, exilul metafizic al omului „izgonit din rai”, sinuciderea ca idee care ajută supravieţuirii sunt doar câteva teme exprimate în sofisme, aforisme şi paradoxuri care îi străbat operele.

Scrierile filosofului și scriitorului Emil Cioran nu aparțin României, nu aparțin Franței. Ele sunt un tezaur devenit bun al întregii umanități.

Muza virtuală

 

Lucrări:
Pe culmile disperării
Schimbarea la faţă a României
Amurgul gândurilor
Cartea amăgirilor
Îndreptar pătimaş
Lacrimi şi sfinţi
Ispita de a exista
Istorie şi utopie
Silogismele amărăciunii
Singurătate şi destin. Publicistică 1931-1944
Tratat de descompunere
Exerciţii de admiraţie. Eseuri şi portrete
Căderea în timp
Mărturisiri şi anateme
Demiurgul cel rău
Despre neajunsul de a te fi născut
Scrisori către cei de-acasă
Sfârtecare
Ţara mea / Mon Pays
Caiete I (1957-1965) 
Caiete II (1966-1968) 
Caiete III
Caietul de la Talamanca

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s