Nikolai Vasilievici Gogol

N.Gogol_by_F.Moller_(early_1840s,_Ivanovo)_detail

Nikolai Vasilievici Gogol (31 martie 1809 – 4 martie 1852) este autorul romanelor „Taras Bulba”, „Suflete moarte”, al piesei de teatru „Revizorul”, iniţiator al realismului critic în literatura rusă. Face parte dintre cei mai cunoscuţi scriitori ruşi, piesele sale de teatru jucându-se și azi în toată lumea.

Suflete moarte, cântecul de lebadă, capodopera și poate cel mai cunoscut roman lui Nikolai Vasilievici Gogol, uimește prin actualitatea personajelor ce alcătuiesc societatea pestriță a orășelului de provincie din Rusia secolului al XIX-lea, în care se desfășoară prima parte a romanului. Trăsuri în loc de mașini luxoase, conversație spumoasă cu pasaje în franceză în loc de fițele „romgleze” contemporane și aceeași corupție și descompunere a societății ca si cea din 2017, toate formează lumea în care personajul central Pavel Ivanovici Cicikov își deapănă povestea.

Pentru Gogol, a înceta să scrie era similar cu a renunța la viață. a înceta să respire. El era omul care îl făcea să râdă în hohote pe Pușkin, pentru ca, mai târziu să cadă pradă tristeței întunecate. Alternând halucinațiile vizuale și auditive cu lungi perioade apatie și letargie, manifestând stări depresive și ipohondrie acută, cea mai probabilă explicație a morții sale premature pare să fi fost epuizarea nervoasă și fizică.

Cu ce ne-a îmbogățit Gogol?  Cu dragostea și înțelegerea pentru omul de rând, pentru anonimii care trec zilnic pe lângă noi.

„FIȚI SUFLETE ÎNVIATE, NU SUFLETE MOARTE!” N.V.GOGOL

Muza virtuală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s