Paul Verlaine

Netsurf17_-_Paul_Verlaine

Paul Verlaine (n.30 martie 1844 – d.8 ianuarie 1896), poetul blestemat, a trăit în plan personal în contrast cu poezia sa, care tinde spre candoare. O existență condusă de alcool, tensiuni, închisoare, fiind adesea implicat in situații scandaloase. În opera lui Verlaine predomină două impresii: doar „eul” este important și rolul poeziei este de a păstra momentele celor mai intense și unice trăiri. A folosit atât forma clasică, dar și versul liber și un limbaj simplu, muzical. Reprezentant ilustru al simbolismului, poetul propune starea de inefabil, de taină, care nu poate fi descrisă, ci doar sugerată, Verlaine așezând „muzica înainte de toate”.

Primul său volum se numește „Poeme saturniene” („Poemes saturniens”, 1866). În 1869 publică „Les Fetes galantes”, în care apare prima notă personală ce îl va face celebru. În 1874 publică „Romances sans paroles”, apoi „Sagesse” (1881). Cele mai importante culegeri de versuri sunt „Jadis et naguere”, „Araour”, „Parallelement”, „Bonheur”, „Chansons pour Elle”.

In 1871, Verlaine și-a părăsit soția  pentru a începe o relație furtunoasă cu poetul Arthur Rimbaud care avea 17 ani. Împreună duc o viață dezordonată, bine condimentată cu absint si hașiș, care scandalizează cercurile literare din Paris.  La despărțirea lor, Verlaine, într-un moment de gelozie și furie, și-a împușcat iubitul în braț, faptă pentru care a fost condamnat la doi ani de închisoare.

Melancolie

                                                   Somn negru s-a întins
Pe-ntreaga-mi fiinţă,
Orice vis s-a stins.
Dormi, orice dorinţă!

Nimic nu mai vreau
Nu mai ştiu ce este
Nici bine, nici rău.
Ce tristă poveste!

Ca un leagăn sunt
Mişcat fără vrere
Pe-un gol de mormânt
Tăcere! Tăcere!

 Muza virtuală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s