Să citim…electronic!

images

Se spune că orice carte este o valoare, că seiful numit „bibliotecă” rezistă la fel de mult ca o casă, că o bibliotecă este o avere pe care o lași celor care vin după tine.  Așa văd eu lucrurile. Sau cel puțin așa le vedeam, până când o întâmplare nefericită  m-a făcut mai „săracă” cu vreo 700 de volume. După momentele de disperare și neputință, (neînțelese de majoritatea oamenilor din apropierea mea), am decis să încerc lectura unei cărți în format electronic, pe o tabletă. Nu voi spune că a fost ușor. Întreaga mea viață de cititor împătimit nu găsea rostul acestei alternative. Resimțeam dureros  mirosul cărții, felul mătăsos în care se simte pagina de hârtie, textura mai dură a unei coperți.

Dar când lectura este un mod de viață, o formă de a căuta și găsi fericirea, nu renunți!  Acum am o bibliotecă „electronică” de aproximativ 20 000 de volume și tableta este tovarășul meu nedespărțit. Cu timpul, am început să găsesc chiar avantaje ale acestui mod de lectură, față de cititul tradițional. Care ar fi ele? Cu un ebook reader, o tabletă ori chiar un smartphone se pot colecționa o mulțime de cărți (până la câteva mii!).  Este mult mai comod să citești o carte masivă, de sute și sute de pagini în format electronic decât în forma clasică. Și, nu în ultimul rând, nu știu cum se întâmplă că nu ai mereu banii cu care să-ți poți cumpăra toate cărțile la care visezi.

Pentru că nu ne oprim din căutări și din citit,  internetul pune la dispoziție mii de cărți în format electronic, de mare ajutor fiind site-urile de unde se pot descărca gratuit. Din zecile, poate sutele de site-uri de profil, am încercat să fac o selecție a celor mai „darnice”, oferindu-vă niște „biblioteci virtuale” , mereu la dispoziția unui cititor avid de lectură:

 1. http://www.scribd.com   – este site-ul poate cel mai cuprinzător în ceea ce privește diversitatea cărților ce pot fi citite.
 2. http://www.gutenberg.org/ – Project Gutenberg, destul de bine cunoscut cititorilor,  găzduiește o serie de cărți (peste 27 000) care pot fi descărcate în toate formatele.
 3. http://bibliomania.com/ –  conține cărți de literatură și știință ce pot fi citite numai online.
 4. https://descarca-carti.blogspot.ro/ – un blog în care zilnic apar cărți noi.
 5. https://scoala.bibliotecapemobil.ro/ –   elevii pot avea acces gratuit la cărți, direct de pe telefon sau tablet.
 6. http://www.planetaebook.ro/ – conține cărți clasice și nu numai, toate gratuite.
 7. https://www.goodreads.com/ – un site complex, în care cititorii interacționează, recomandă și discută despre cele mai interesante lecturi.
 8. https://www.wattpad.com/ –   cărți de toate categoriile: ficțiune pentru adolescenți, fanfiction, romane de dragoste, cărțile cu vampiri și alte creaturi.
 9. http://romania-inedit.3xforum.ro/ – locul de unde nu pleci niciodată dezamăgit, unde poți găsi cărțile pe care nu le-ai gasit în altă parte.
 10. http://www.elefant.ro/carti – majoritatea cărților sunt la vânzare, dar deseori se organizează promoții și se oferă gratuități.
 11. http://www.libhumanitas.ro/ – deja cunoaștem cu toții editura Humanitas. Ei au și o librărie online care comercializează cărți în format pdf.
 12. https://nemira.ro/ – o altă editură foarte cunoscută, cu o categorie dedicată cărților pdf.

Acestea sunt alternativele pe care vi le propun, pe care mi le-am propus deja pentru a nu renunța la citit. Unii oameni consider că viața este singurul lucru important, trăirea momentului este tot ce contează. Eu…prefer să citesc. Sunt momente în care cititul este cea mai bună opțiune. Și înghețata cu fructe de padure, firește!

Muza virtuală

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s